Farvel, Ragnar Hoen
Landsturneringen i Larvik var ennå ikke startet da FM Ragnar Hoen sovnet inn for sist gang. Flere visste det gikk mot slutten etter lang sykeleie og klubbens utsendte Aleks Semakoff og Leif Øgaard var blant de siste som besøkte han når nyheter om utviklingen kom fra familien.
Mye er skrevet om Hoen fra før ettersom han var fylt 78 år med en imponerende meritliste. Når han fylte 75 år for fire år siden ble han markert i en artikkel som forsøkte å fange opp noen av begivenhetene som gjør det viktig å huske mannen.
Først og fremst var Ragnar Hoen patriot. Et følelsesmenneske som brant for nasjonen, landslaget, klubben og bedriften han jobbet for, hvilket var Tiedemanns Tobakk på Ensjø der han var markedssjef og solgte sigaretter. Det var en stabil arbeidsgiver som ga et godt levebrød og mye frihet til å spille sjakk. Mange år ledet han bedriftslaget og det ble arrangert turneringer på Ensjø der spillere kunne forsyne seg av bedriftens varer som sto rundt i små glass i kantinen. Det var andre tider.
Han ble født under krigen 5 oktober 1940 og kom fra enkle kår, og det glemte han aldri. Han vokste opp som en av fire barn i en liten leilighet på Grünerløkka. Forholdene var enkle og de var ikke den eneste familien på den tiden med dårlig råd. Datteren skriver at han nok fant et fristed i sjakklubben, for det var ikke mye plass på 40 kvm hjemme.
Familien forteller at han har skrevet dagbok om livet sitt, og der står det at han ble tatt godt imot da han kom til Oslo Schakselskap som femtenåring. Der fikk han bedre språk og lærte å føre seg mer korrekt, skrev han. Og han lærte sjakk.
Ragnar Hoen ble Norgesmester og gikk helt til topps i øverste klasse 1963, 1978 og 1981. Han ble nordisk mester 1967. Gjennom tre tiår var han nærmest fast inventar i landets elite. Siste tittel i Landsturneringen var kontroversiell, da det var poenglikhet med 6,5 av 9 og delt 1-3 plass før forbundet utropte Hoen til vinner fordi han var den eneste om godkjente forbundets omspillregler.
Han var en intelligent mann som holdt sosiale verdier høyt. Han tilhørte et fellesskap og det var alltid større enn ham selv. Ganske typisk ville han søke samarbeid framfor konflikt og tok mye ansvar for at folk rundt skulle ha det bra. Kanskje derfor var han et så naturlig førstevalg som lagkaptein til Sjakk-OL til tross for at han stogget seg fram på brokket engelsk i utlandet. Han mer enn nok kompenserte for språkferdigheter med alltid å stille opp og hjelpe spillere, samtidig som lagdisiplin var en øvelse han mestret bedre enn mange. Hoen var med å vinne tilsammen 17 NM-titler for lag med Oslo Schakselskap, og ved 125-års jubileumet i 2009 utropte klubben han til æresmedlem.
Han presterte best og var spesielt stolt når han fikk representere Norge. Hele 12 sjakkolympiader som spiller mellom 1960 og siste i 1982, hvilket forøvrig var første året vi sendte kvinnelag. Når han senere kom inn og ble lagkaptein gjorde han en innsats med å trene og analysere partier med de ferskeste spillerne. Det var veldig viktig for kvinnesjakken de første årene Norge stilte lag. Han lærte bort nok sjakk til at jeg etter analyser med Hoen begynte å veksle med Skotsk- og Engelsk-åpning. Hele 5 ganger var han lagkaptein, og det må gjøre han til tidenes sjakkolympier i Norge.
Han likte å vinne, og visste mye om psykologien bak en seier. Han var onkel til høydehopper Steinar Hoen, som han tok med til klubben for å snakke om det å prestere på høyt nivå. Hoen var stolt og en som holdt høyt tanker om det å prestere etter beste emne og være et helt og fullt menneske.
Livet er langt, og han spilte til det ikke lenger var mer sjakk igjen. Han spilte videre i Landsturneringen når de åpnet for seniorklasse, og vant den oppskriftsmessig i syv NM på rad fra 2002 til 2008. Prestasjonen å vinne samme NM-klasse syv år på rad er unik i norsk sjakkhistorie. Pensjonisten og vennene dro norsk sjakk på seniornivå videre og spilte seniormesterskap med Hoen på førstebord, sist i EM for seniorlag i 2009.
Dette er bare vondt. Jeg, som var hans svoger, har bare godt å si om Ragnar, samtidig som jeg beundret ham – ikke minst som menneske.
Kondolanser til familien. En fin artikkel og oppsummering for oss som har spilt mot han, men ikke visste så mye om hans privatliv eller bakgrunn. Han sto for lagkultur i sjakk, hvilket var nytt for meg siden USA har bare «individer som spiller sjakk.» Da jeg spilte evig videre mot en annen spiller fra remisstilling i NM 1984, kommenterte han at det var ikke sånn man gjorde i NM. Da forsto jeg at det var en ære å spille i eliteklassen, og man skulle oppføre seg deretter!
Min kjæreste onkel, som ikke minst hjalp min sønn frem til å delta mange år i sjakk turneringer og sjakk NM. Evig minnes både du og Vegard
Takk for en fin artikkel om pappa!
Liten rettelse angående informasjon om hans oppvekst: han var oppvokst i Romsdalsgata på Grunerløkka og der bodde han i en 40 kvm leil med toalett på gangen, til han var 15 år. Det var i hovedsak sammen med mor og 4 søsken, da den 5 av søsknene bodde hos en annen familie og far var noe fraværende. Etter det fikk familien flytte til en større leilighet på Økernbråten på 78 kvm, som hadde toalett inne og balkong.
Pappa har sagt (og han har skrevet ned en del om sitt liv) at han ble godt tatt mot i sjakkselskapet fra første dag han kom dit som 15 åring, sammen med Belsnes. Alle venner han fikk gjennom sjakken og i OSS der har betydd mye for ham.
Mvh Elisabeth, yngste datter av Ragnar (Ragnar har to døtre)
Tusen takk for korreksjon. Som ung kvinne betydde Ragnar Hoen mye som lagkaptein når vi representerte Norge. Han brukte ektra tid med oss på forberedelser og analyser, fordi vi ikke var spesielt gode sjakkspillere og det hjalp masse. Han har helt klart påvirket åpningsrepertoaret, holdning og språk. Når vi ikke utvekslet detaljer om familie og den slags, er det typisk sjakkspillere på tur. Du får med deg det som er der og da. Og jeg møtte en mann som var optimist, en engasjert kjemper og en som møtte folk med respekt. Jeg visste han hadde døtre og var omgitt av kvinner hjemme, og det er kanskje derfor han var en såpass stor hit på kvinnelaget.
Bare hyggelig! Har ikke hatt fulle oversikten selv over detaljer da han vokste opp, men nå leser vi fra de to permer han har fylt med nedskrivinger om sitt liv, han begynte å skrive i `99 visst
Tusen takk for så gode ord – helt enig! Ja, han var generelt støttende overfor kvinner. Hams mor jobbet hardt for å få endene til å møtes og han har alltid støttet kvinnesaker og har vært en veldig god far for Ann Christin og meg. En vi kunne stole på – en med gode holdninger. Jeg husker selvsagt ditt navn, Sylvia
Hvil i fred, Ragnar,
Takk for veldig mange gode trekk og enda flere gode kommentarer og hyggelige kvelder. Sjakkmiljøet er fattigere uten deg, som Sylvia oppsummerer godt.
Jeg vil legge til . Vi lærte tidlig å spille sjakk hjemme. En onkel av oss , lærte oss det . Selv var jeg rundt 5 år gammel , da . Spilte mye med Ragnar . I årene som kom. Vant faktisk også noen ganger . Så tok det slutt. Han ble jo bare bedre og bedre. Ragnar var 5 år eldre enn meg . Vår elste bror ,Edgar var også meget god. Men han gikk bort bare 33 år gammel.
Tusen takk for flott artikkel om faren vår som i en søskenflokk på 6 var godt mottatt i sjakkselskapet som ung og han og moren vår hadde mange venner gjennom sjakken. Dere har betydd enormt mye for pappa og sjakken var utenom familien hans liv.
Trist beskjed å få. Aleks og jeg besøkte han i forrige uke og vi forsto at dette ble vårt siste møte med hedersmannen. Jeg har kjent Ragnar siden slutten av 60-tallet og vi spilte mange olympiader sammen. Det var alltid hyggelig og han hadde en egen evne til å skape trivsel rundt seg. Jeg skrev en artikkel om han til hans 70-års dag: https://sjakkselskapet.no/2010/10/04/ragnar-hoen-70-ar/. Takk Ragnar for alle de gode minnene du har gitt oss.
Fine ord, men trist å høre om bortgangen til en av de største profilene og naturtalentene i norsk sjakk. Hans innflytelse på klubbmiljøet og landslaget var enorm. Mye av den klassiske OSS-sjargongen fra den tiden forbinder jeg med Ragnar. Det er mange historier og minner som lever videre.
Flotte ord om en flott mann. Trist budskap. Jeg kjente ikke Ragnar, men føler jeg kjente ham litt likevel:) Kanskje litt hjulpet av at min bror Jans sommerjobb på Tiedemanns – Ragnar var jo en av de virkelig store da vi virra rundt i B30 rundt 1980.
Ikke uventet, men usigelig trist. Ragnar var rett frem både ved brettet og i tale. Jeg hadde stor glede av enhver samtale og samvær med Ragnar, spesielt i forbindelse med seniorsjakken. Vi møttes ikke så ofte over brettet, til det var han flere divisjoner over meg i spillestyrke. Det er mye gode minner etter Ragnar.
Det var en trist, men ikke uventet, melding om at Ragnar var død. Jeg visste at han var sterkt redusert. Jeg ble sittende lenge og tenkte på de mange opplevelser vi hadde samme siden han kom til klubben som en ung gutt på 50 tallet.
Han var aktiv også som seniorsiden og i 2010 dro det norske førstelaget til Dresden for å delta i det 12.Europeiske lagmesterskapet for seniorer. Laget var Svein, Ragnar, Erling og jeg var et rent OSS lag med fire gode venner.. Vi dro med Kielfergen og videre med tog til Dresden. Vi hadde panoramautsikt ut Oslofjorden i strålende vær, med gode smørbrød nøt vi turen og mintes utallige episoder fra våre mange år med aktiv sjakk. I Dresden vant vi bronsemedaljen, ikke minst takket være Ragnars flotte innsats. Ragnar hadde godt humør og han var en inspirerende lagspiller.
Kondolerer
Ragnar Hoen var en hyggelig – og tøff – motstander i bedriftssjakken. Jeg husker spesielt en situasjon fra en analyse etter et parti på Tiedemanns Tobaksfabrik der han hadde skaffet lokaler og hauger med smørbrød. – Du er jo god, sa han og lo.
Tusen takk for alt det flotte dere sier om Ragnar. Det er en glede å høre dere har gode minner!
I dag var det bisettelse og det ble veldig fint. Takk til de av dere som hadde anledning til å komme, det setter vi pris på. Tusen takk til Ole Christian Moen, som holdt en tale for oss alle også i menighetshuset etterpå. Det er en sørgelig dag for oss i familien, men alt har sin ende. Og han er nå med mamma, slik vi ser på det. Likevel mintes vi ham muntert i dag også, og det var veldig fint
Beste hilsen fra meg og familien.