Vår nye landslagsstjerne heter Nicolai Getz
Reisebrev fra Porto Carras: Landslaget ble fylt med fem OSS spillere av åtte i årets EM for lag, men strålende innsats fra IM Nicolai Getz (2369) hindret ikke at resultatet skuffet.
Med seier siste runde hadde laget i åpen klasse rimelig forventning om å kaste seg foran de andre Nordiske lagene. Island som vanligvis herjer spilte ikke mot gamle høyder, selv om deres spillende lagkaptein, GM Helgi Olafsson (2531) på femtebord fikk 4,5 poeng på sine fem partier og vant sølvmedalje for ratingprestasjon 2786. Den gamle ringreven ble dermed eneste medaljevinner fra vårt verdenshjørne.
GM Lie hadde for øvrig en begredelig turnering og var han ikke helhjertet fokusert på å dra hjem til ny bolig ville han vært emosjonelt i kjelleren som store deler av årets kvinnelag. Han satt bort vinstpartier det ikke er mulig å tape og ville ganske raskt hjem. Han var ikke alene om å ønske seg bort.
Sverige var nøtten vi ikke slo, selv om laget vant siste runde og Sverige tapte. Med to individuelle poeng foran Norge ville ikke det siste partiet GM Kjetil A. Lie (2560) satt bort gjort en forskjell.
“The Machine”
Etter en myk start og to remiser var det IM Getz som ble lagets hemlige våpen. Med 3,5 poeng de fire siste rundene endte han til sammen på en ratingreprestasjon på 2534, og de andre på laget gikk over til å bruke kallenavnet “The Machine” på måten han instruktivt og rolig satt opp stillingene og utførte henrettelse av motstander etter motstander.
Der romkamerat GM Lie måtte slåss mot mareritt fordi han går i sjakk matt i komplisert vinststilling med tre bønder over, dro IM Getz fram vinstkortet og tok tilsammen 6 av 9.
Like stor iver viste IM Getz i kortspillet President der det i korte trekk handler om å unngå sisteplass og “bomstittel”. Til tross for åpenbare talenter i kortspillet kom han til kort mot WFM Sylvia Johnsen (2038) som fikk vinne “president” i trøstepremie etter at tapene rullet inn i kvinneklassen med motstandere hakket kvassere i hver eneste runde.
Sportslig kunne Norge gjort det bedre, reserver for å avlaste spillere i dårlig form ville utvilsomt hjulpet, men toppscorere, de yngste spillerne IM Getz for det åpne laget og Erla Marki Hansen fra Kristiansand på kvinnelaget lover godt for framtiden. Utvilsomt verdt satsingen.
Ettersom Olafsson nevnes bør vel også nevnes at FM Gretarsson tok stormesternapp.
Gratulerer Getz med sterkt resultat. Forøvrig ganske skuffende norsk resultat, selv om konkurransen sikkert var hard. Jeg finner det for øvrig litt merkelig at man ikke har en litt mer taktisk lagoppstilling.
Å følge ratinglisten slavisk er ikke bestandig en god ide. Jeg mener man med fordel burde ha byttet Leif Erlend og Kjetils plassering på laget. Lie er veldig god til å slå dårligere spillere, men faller litt igjennom mot sterkere spillere rent posisjonelt. Leif E. derimot spiller ofte remis mot sterkere spillere, men sliter mer med å ta helpoeng mot svakere. Vi hadde samme tilfelle i OL i Buenos Aires i 1978 da Terje Wibe som på mange måter ligner mye på Kjetil Lie i spillestilen fikk en katastrofal turnering på 1. bordet. Det er klart det er litt prestisje i å sitte på 1.bordet, men hva er best for laget?
Hei.
Klarer vi ikke stille et bedre damelag enn det som ble sendt, bør vi la være å stille lag under et slikt mesterskap. Ratingprestasjoner på 14-1500 og NULL poeng på ni runder ho enkelte.
Bruk heller pengene på satsing av damesjakken her hjemme i stedet. Et mål må være OL 2014, der jeg kun kan se en kandidat hos dette EM laget; Erle Marki Hansen som overrasket positivt.
Stemmer ikke helt at ratingprestasjonen var 1400-1500, ettersom man ikke kan beregne prestasjon med score på 0% eller 100 %.
Men ja, 0/9 er uansett skuffende, ingen tvil om det. Samtidig er det helt riktig som Eirik Gullaksen på bergensjakk.no skriver. Europamesterskapet har dessverre blitt veldig profesjonalisert, ettersom nasjonene Norge kunne hamlet opp med på kvinnesiden ikke sendte noe lag i det hele tatt. Det samme så vi i Europacupen. Jeg er ganske sikker på at dette laget i et EM med alle nasjonene ville havnet langt unna bunnplassering.
Så vidt jeg vet, betalte spillerne på damelaget mesteparten av oppholdet og reisen selv. Da synes jeg ikke det gjør noe at det gikk som det gikk. Det er jo heller ikke slik at det ikke brukes penger på jentesjakk her hjemme…
Greit nok hvis det er slik at dem betalte mesteparten selv. For hvis det er slik at Norges sjakkforbund betaler for moroa bør det stilles krav på lik linje med andre idretter.
Men, ser vi på det positive her, så kan det bare gå oppover 🙂
Jeg synes kvinnelaget fortjener honnør for å ha kjempet seg gjennom 9 runder som må ha vært smertefulle. Det ble nok mange lærerike partier. Som påpekt over er det meningsløst å snakke om “ratingprestasjon” med en ren tapsrekke. Selvfølgelig er er den sportslige prestasjonen langt sterkere enn 1500. Å stille lag har også en viktig symboleffekt.
Jeg kan bekrefte at det var smertefullt.
Jeg synes det var supertsportslig gjort av jentene å stille i denne harde konkurransen. Det er bare på denne måten at norske kvinner kan bli bedre i sjakk.