Kovachev klar for møte med Nakamura

Tarjei

Administrator på denne siden.

8 Responses

 1. Svetoslav Mihajlov sier:

  Det var et trist sted å spille sjakk og en trist dommer. Jeg har aldri opplevd en så dårlig sjakkdommer i hele mitt sjakkliv.
  Hendelse 1:
  Daniel påpeker ulovlig trekk mot Frode Elsness og krever seier. ” Er det noen som så det? Jeg mener at kongen sto på b4”, sa Frode. Vi var tre vitner som fulgte partiet, men ikke dommeren. Daniel hadde selvsagt rett, men vi ville ikke innblande oss. Etter at dommeren kom til stedet ble det en lang diskusjon og han var nær ved å ta feil avgjørelse fordi stillingen var helt tapt for Daniel. ”Dette kan bli urettferdig” tenkte jeg og sa at en kar var vitne – kongen var på b3. Men diskusjonen fortsatte. Da klarte jeg ikke å se på dette lengre og sa at vi er tre vitner som så at kongen sto på b3. Da kom endelig riktig avgjørelse og jeg spurte meg nå: ”Må vi har vitner hver gang vi påpeker ulovlig trekk og hvor er dommeren ? Alle kan jo nekte !”
  Hendelse 2:
  Jeg kom til stedet da jeg hørte en kraftig diskusjon. Daniel spilte mot Kamil Galuszka og spillet ble avbrutt. Etter diskusjonen fortsatte dommeren spillet og tiden var 0:44s mot 0:15s for Kamil. Begge spillerne spilte minst 10-15 trekk uten å merke at klokken virket i det helt tatt. Publikum ropte ”klokka virker ikke” og hørte fra Daniel ”Hold kjeft”. Dommeren bare så på uten å reagere og Daniel rakk å vinne etter minst nye 10 trekk. Daniel hadde fortsatt 15s !! Er dette mulig ? Publikum bare ristet på hodet.
  Hendelse 3:
  Jeg spilte mot Lars Oskar og holdt på å tape i et bondesluttspill. Motstanderen min hadde 10s når jeg så på klokken. Men neste gang da jeg så på klokken, etter noen trekk, hadde han allerede dronning på brettet og tiden var også 10s. Da sa jeg at klokken virket ikke og gikk til dommeren. Da dommeren kom tilbake visste han tydelig ikke hva han skulle gjøre. Da jeg prøvde å forklare igjen med litt mer temperament hva som skjedde, fikk jeg svaret ”Hold kjeft!”. Til slutt bestemte seg han for å gi motstanderen min 9s. ”Hva ?” Jeg kan ikke godta dette, det er ikke riktig. Han spilte jo flere trekk” sa jeg flere ganger. Men dommeren ville ikke gi en rettferdig avgjørelse, og jeg bestemte meg for å trekke meg fra turneringen. Hadde han trukket av motstanderen min bare 3-4s, hadde jeg fortsatt partiet. Men 1s kunne jeg ikke godta. Det var en urettferdig avgjørelse. Det mente også Lars Oskar. Han hadde nok rukket og gi meg matt.

  Det var nok flere episoder med diskusjoner, og jeg også så hvordan enkelte rotet brikkene på brettet og trykket på klokken. Ifølge reglen, dersom man roter brikkene, må man rette dem opp på sin egen tid. Derfor tror jeg at det er best å spille med increment: 3+2 eller 4+2 som i Blitz VM !!

  • Frode sier:

   Til mitt parti mot Daniel: Jeg ble sjokkert da han påstod at jeg hadde gjort ulovlig trekk. Først trodde jeg han tenkte på at jeg ikke hadde satt inn dame ureglementert da jeg gikk inn med bonde (hadde dame, tårn, springer og bonde mot springer med svært lite tid igjen). Men han mente tydeligvis jeg stod i sjakk. Jeg kunne ikke forstå det og spesielt ikke da han forklarte hvordan hans springer skulle ha gått. Jeg spurte om noen hadde sett dette fordi jeg trodde jeg hadde rett. Det stod ganske mange rundt, men ingen kunne si noe sikkert. Selvfølgelig er man avhengig av vitner hvis spillerne er uenige. Ellers kan man jo i alle tapsstillinger påstå at motstanderen gjør ulovlig trekk. Det er åpenbart at ikke alle er gentlemen. Jeg syntes det var påfallende at man ikke kan svare umiddelbart, men tydeligvis husker bedre etter 5 minutter. «Hovedvitnet» fikk jeg senere høre satt og spilte sitt eget parti langt unna mens dette skjedde. Forøvrig gjorde jeg faktisk ulovlig trekk senere i turneringen og aksepterte tap der umiddelbart.
   Jeg kan selvfølgelig ikke være 100 % sikker på mitt eget parti.
   Men jeg fulgte tidsnøddramaet til Daniel senere og er helt enig med din vurdering av dømmingen der. Grunnen til at klokken «ikke virket» var jo at vinneren i desperat tidsnød stoppet klokken uten grunn gjentatte ganger. Sånt må jo en dommer gjøre noe med hvis det skal være noe poeng i å spille lyn. Dommeren stod etter vært og så på sammen med mange andre her i motsetning til mitt parti.

 2. Jan Sørgjerd sier:

  Jeg er enig med svetoslav,det var mye konflikter utrivelig lokale og det drypet vann fra taket noen plasser.

 3. Tarjei sier:

  Jeg så ikke de episodene det henvises til, så jeg kan ikke ta stilling til de.

  Rent generelt er det umulig for en turneringsleder å holde følge med hvert eneste parti i en lynsjakkturnering samtidig som resultatene skal legges inn og neste runde skal settes opp. En påstand om f.eks ulovlig trekk, blir dermed ord mot ord så lenge det ikke er noen vitner som ser det og som evt. kan støtte påstanden.

  Samtidig synes jeg det var et rart sted å arrangere en lynsjakkturnering på. Det var et mørkt og trist bomberom og det drapp vann fra taket. Særlig publikumsvennlig var det ikke.

 4. Norsklæreren sier:

  drippe-dripp-drapp? Hmmmm.

 5. Leif E sier:

  Jeg vet at han selv mener seg mer enn kvalifisert for tittelen, men det er vel likevel noe tidlig å utrope Elsness til stormester, er det ikke Tarjei? 🙂

  • Tarjei sier:

   Jeg er usikker på hvordan GM-tittelen havnet der, men Ole Christian skrev opprinnelig saken før den ble redigert av meg. Rart om jeg skulle ha endret det fra IM til GM, men jeg kan gjøre de merkeligste ting. Har rettet det nå, Leif.

 6. HO Riiser sier:

  BN Bank står støtt (?) på ruinene av Glitnirs spektakulære konkursbo. Trønderne har laget seg ny profil: «banken skal være en enkel, forutsigbar og moderne bank». I tråd med dette har Blitzturneringen gått fra full spredning i Oslo City, til en trang halvetasje over ventehallen på Oslo S i 2009, og altså nå i bomberommet på gamle Østbanen. Følges geografisk retning blir neste år under broa på E 18. Voksne menns høylydte krangling er en del av underholdningen og publikumsfrieriet i lynsjakk. Og et nedslitt bomberom med dryppert treffer BN Banks ønskede kundesegment. Full klaff synes nå jeg. Lykke til Daniel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.