Verdens første turnering i Fischersjakk med lang betenkningstid ble arrangert i Oslo Schakselskap 23.-24. oktober 2021. Turneringen ble ledet av klubbdommer Joachim S Graff i samarbeid med initiativtager og Fischersjakkentusiast Atle Grønn.
Tidskontrollen var 60 min på 30 trekk, deretter 30 min på resten av partiet, uten noe tillegg per trekk. I vanlig langsjakk ville dette falt et sted mellom hurtigsjakk (maks 60 min per spiller på hele partiet) og langsjakk (minst 120 min per spiller på hele partiet). I Fischer har man ikke åpningsteori, så man kan ikke bare “hive ut” de første ti trekkene uten å tenke. Derfor fikk man i denne turneringen ekstra tid etter kun 30 trekk.
Utgangsstillingene ble trukket i spillelokalet før hver runde. Det var ikke lov til å analysere stillingen med datamaskin og heller ikke å diskutere stillingen med andre før partiet. Dermed måtte spillerene utvikle åpningsteorien i løpet av partiet.
Runde 1 – TLDSLKST
Med tårnene i hvert sitt hjørne , kongen halvveis i sikkerhet og dronningen sentralt plassert føles ikke denne stillingen helt fremmed. Ett av partiene startet med det som kunne vært et vanlig parti: 1. d4 Sf6 2. c4 d6 3. Sf3 c6 4. Sc3 e5 5. e3. I et vanlig parti ville dette gått fint for begge.
Runde 2 – TDLKTSSL
Med en løper i hjørnet er det mulig å rokere uten å flytte den. Etter at de to springerene er ute kan man spille O-O og skape press mot a-tårnet ved å gytte g-bonden et lite steg frem. På den andre siden av brettet kan b-bonden flyttes og frigjøre dronningen og løpern på en gang.
Runde 3 – TLSKSDLT
Igjen står begge tårnene i hjørnet, men det tar litt mer tid å rokere. For O-O-O må løperen ut via a. eller c-linjen, mens for O-O må man få ut tre andre brikker først. I et av partiene satte hvit løperen på h2, men den ble sperret inne av sorts e5 og f6. Hvit fikk aldri til å bryte med d4, dermed satt løperen i “fengsel” til etter trekk 20.
Runde 4 – TKTDLSSL
Denne stillingen gir mulighet for verdens lengste kort rokade; kongen må hele veien fra b- til g-linjen, samtidig som tårnet flyttes fra c- til f-linjen. Denne stilingen byr også på en løper i hjørnet som legger press på kongen. Her kan det bli vanskelig både for b-bonden og, ikke minst, a-tårnet.
Resultater
Pallplassene i turneringen gikk alle til titulerte spillere:
1. FM Elham Abdrlauf 4/4
2.-3. FM Ward Altarbosh 3/4
2.-3. IM Atle Grønn 3/4
Det ble også delt ut premie til beste spiller under FIDE 2000 (rating i vanlig langsjakk). Her var det Adrian Simen Holm med 2/4 som gjorde det best.
Å finne en utgangsstilling i Fischersjakk:
Fischersjakk kalles også Sjakk 960 fordi det er 960 ulike utgangsstillinger eller Fischer random fordi brikkene står oppstilt tilsynelatende tilfeldig. Det er noen regler for hvilke brikker som kan stå hvor og man kan enkelt lage en utgangsstilling selv.
Alle bøndene står på sine vante plasser. Offiserene på førsteraden gjør derimot ikke det. Stillingen skal være symmetrisk, slik at hvis hvit har et tårn på e1, har sort et tårn på e8 og hvis hvit har en springer på h1, har sort en springer på h8. Hver spiller skal ha én løper som går på lyse felter og én løper på mørke felter. For å gjøre det mulig å rokere er det et krav at kongen skal stå mellom tårnene.
For å lage din egen utgangsstilling trenger du kun en vanlig terning med seks sider. Hvis du ikke har en terning tilgjengelig kan du skrive nummer på papirlapper og trekke lodd. Du setter opp hvits brikker først og sorts symmetrisk etterpå. Man begynner å telle fra a-linjen.
- Først setter du opp løperen på lyse felter, denne kan stå på b1, d1, f1 eller h1. Kast terningen (hvis du får 5 eller 6 kaster du om igjen). Hvis terningen viser 1 setter vi løperen på b1, 2 blir d1, 3 blir f1 og 4 blir h1.
- Løperen på mørke felter er neste brikke ut. Får du 1 står løperen på a1, 2 på c1 osv.
- Nå er det seks ledige felter igjen på førsteraden og dronningen står for tur. Nå teller vi kun de ledige feltene, slik at feltet nærmest a blir 1 og feltet nærmest h blir 6.
- Etter at dronningen er på plass er det fem ledige felter og du kaster terningen igjen (kast om igjen hvis du får 6) og plasserer en springer på det tilsvarende feltet.
- Den siste springeren plasseres etter et femte kast (kast om igjen hvis du får 5 eller 6).
- Nå er det tre ledige felter på førsteraden og tre brikker igjen – to tårn og kongen – å plassere ut. Sett kongen på det ledige feltet i midten og tårnene på de to siste plassene.
- Sorts brikker settes opp symmetrisk og spillet kan begynne.
Dersom man slår 3, 1, 5, 3 og 2 får man hvitfeltsløper på f1, sortfeltsløper på a1, dronningnen på g1, og springere på d1 og c1. Dermed må kongen stå på e1 med tårn på b1 og h1.
Vi har 4 mulige steder å setter hver løper, 6 muligheter for dronningen, 5 for den ene springeren og 4 for den andre, deretter er det gitt hvor kongen og tårnene skal stå. 4x4x6x5x4 = 1920. Fordi springerne kan bytte plass uten at stillingen endres må vi dele dette tallet på 2 og får 960 ulike lovlige utgangsstillinger.
I denne turneringen har turneringslederen et sett hjemmelagde terninger som trekker hele stillingen i ett kast. En hvit firesidet terning til lysfeltsløperen, en sort firesidet terning til mørkfeltsløperen, en vanlig sekssidet terning til dronningen, en femsidet terning til den ene springern og en gul firesidet terning til den andre springern.
Terningene er kastet og utgangsstillingen til runde 3 bestemmes.
Utgangsstilingen i runde 3: Brikkene står i rekkefølgen TLSKSDLT.
Rapporten er skrevet av med-arrangør Joachim S Graff
Gratulerer! Kanskje betenkningstiden kan revurderes til neste gang? Tilleggstid fra et tidspunkt i partiet er ikke så dumt.
Takk til Joachim for strålende t-ledelse og samarbeid. Vi var alle imponerte over terningene hans. Dette frister absolutt til gjentakelse. Tilleggstid er ikke nødvendig (men kan vurderes), og jeg er veldig fornøyd med at tidskontrollen var satt til 30 trekk. Det meste skjer lenge før 30 trekk i fischersjakk, så det virker meningsløst å drøye kontrollen til 40 trekk. Ellers skriver jeg et par Aftenpostenspalter denne uka, der jeg av respekt for meg selv og andre anonymiserer en del av spillerne. Men Elham står fram med fullt navn. Elham spilte strålende i helga; det er lenge siden jeg har sett noe liknende på nært hold.
Selv, takk, Atle. Helt enig – dette kan vi gjøre igjen. Selv syns jeg tidskontrollen fungerte fint.
Interessant lesing, og kjekt å se hvordan trekningen foregår.
For oss som har nok med den ene (originale) utgangsstillingen, er kanskje ikke fischersjakk det første man skal kaste seg over. 🙂
Men gøy å se andre spille det!