Knut Helmers til minne

4 Responses

 1. Leif Øgaard sier:

  Knut fortale meg nylig at han også hadde vært sjakkonsulent for boka The Queen’s Gambit av Walter Tevis. Tevis var i Oslo i begynnelsen av 90-tallet og Knut var hyret inn som sjakkekspert. Det kan også ha hatt noe å gjøre med at boka ble lest inn som lydbok hvilket jo Knut hadde gjort med bøkene hans ‘Revansjen som glapp’ og ‘Sjakkleksjoner av Simen Agdestein’.

  • Sylvia sier:

   Forbauser meg ikke. Vanskelig å formidle hvor fokusert Knut Jøran Helmers var på sjakk, og livet som profesjonell sjakkspiller, -pedagog og ekspert.

 2. AtleG sier:

  Veldig trist å høre. Takk til Leif som har holdt oss orientert hele veien. Rørende å lese at Knut og Leif diskuterte sjakkteori til det siste. Det var vel bare Leif som hadde nær kontakt med Knut de siste årene. Knut er den som har formet meg mest som sjakkspiller, uten at det betyr så mye for andre enn meg selv. Jeg la om hele åpningsrepertoaret etter at jeg begynte å trene med Knut. (Jeg gikk fra 1.e4 til 1.Sf3).

 3. Odd Ristesund sier:

  Jeg erindrer en leksjon jeg fikk av Knut Helmers i 1974, Jeg hadde et hengeparti , tårnsluttspill med to bønder under, i et klubbmesterskap i OSS. Min motstander var nettopp blitt juniormester. De fleste som så avbrudstillingen trodde jeg ville tape,. men jeg hadde sjakkforståelse nok til å ane at det i denne stillingen kunne være en remismulighet. Jeg skjønte at Helmers var personen å gå til i et slikt tilfelle.
  I løpet av en time fikk jeg en sjakkleksjon jeg aldri har fått maken til. Helmers analyserte stillingen til remis i alle varianter, og på en måte som var forståelig for meg. Ved brettet gikk det greit å holde remisen, sluttstillingen ble konge og tårn mot konge og tårn. Min motstander hadde ikke ventet dette!.
  Som lærer var Helmers genial, Jeg anser ham som en av de to beste lærere uansett fag som jeg har hatt (den andre var matematikklæreren Jon Nummedal på Oslo Handelsgymnasium på tidlig 60-tall)..
  Det er lett å erkjenne hans betydning som trener for de yngre i norsk sjakk.
  Hans sjakkspalte i Arbeiderbladet var også fremragende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.