Landsturneringen 2020 er avlyst

5 Responses

 1. Sylvia Johnsen sier:

  Grusomt. Koronagalskep og annen latskap. Sånn går det når vi velger dilitanter til ledere.

 2. Ole Chr. Moen sier:

  NSF har lagt ut informasjon for kravene som stilles til arrangører av sjakkturneringer under Coronapandemien. Retningslinjene setter avgjørelsen om å avlyse NM i et annet perspektiv enn hva kritikerne av beslutningen antakelig bygger på.
  Nå er det behov for alternative, regionale turneringer. Noe for OSS?

  • Lynsjakk sprer smitten mer enn vanlig sjakk… turneeringer blir ikke ratet uten tilleggstid på minst 10 sekunder…

   Disse reglene er laget for å rettferdiggjøre tiltak som ikke samsvarer med situassjonenn på bakken, nemlig at vi har større spredning i dag enn når vi først stengte landet og tiltak først ble implementert-Regjeringen forsøker å bremse presset for de vil at vi skal dra på ferie i Norge – ikke hytter i Spania og Frankrike. Men disse landene har varslet at de vil åpne, de er EU land og når det skjer kan ikke regjeringen nekte noen å dra uten å melde Norge ut av EØS. Carl I Hagen, kona Eli og mange med dem vil vil dra til Spania som han varsler i avisen…

   Koronasmitte vil være med oss videre i årene som kommer, og mange har forstått såpass, selv om enkelte lever i fornektelse. Spørsmålet er da hvordan livet med korona vil bli, og allerede ser vi at utover menneskelige hensyn med enkle grep som håndvask, så vil ikke folk akseptere strategier som tar sikte på å stoppe viruset, simpelthen fordi strategi allerede har feilet. Helsesektor har kontroll på utstyr, radiatorer og dette poenget med de første tiltakene ble sikret ganske raskt… Da gjenstår enkle grep og å føre statistikk over de menneskene som vil dø av korona åkkesom, og gi dem en verdig avskjed. Spørsmålet er ikke om vi skal dø, men når? Politisk handler koronanytt idag om å redde ansikt etter sterke tiltak egnet å drive landet inn i dypeste resesjon. Skritt for å åpne, samtidig som regjeringen trenger å rettferdiggjøre tidens ran, der de kjøper støtte med pengersekken til oljefondet. Hva tenker vi om det når dødstallene begynner å ta igjen Sverige? Eller utbyttemaskiner durer videre med koronapenger… Ingen kan levere vaksine til verden de neste to årene. Torsdags så vi at det var folkesamlinger med cirka 300 personer på en parkeringsplass i Hell, og selv om fylkeslegen der er bekymret går det ikke å stoppe at folk kommer sammen. Regjeringen spiller tøff fordi de vil at vi planlegger reise i Norge. Nettopp derfor er avlysning i Hell «høl i hode» Sjakk er ingen kontaktsport, slik barnefotball som regjeringen åpner for allerede 15 juni.

   Neste år vil vi fortsatt ha korona, skal vi avlyse NM i Bergen fordi NSF ikke vil gjøre mindre endringer i NM formatete? Hvorfor kan vi ikke gjøre de endringene allerede i juli? Står vi simpelthen ovenfor koronagalskap og annen latskap??

   Landsturneringen er arrangert siden 1918, og ikke avlyst siden krigsårene. Planene var å holde arrangement i juli. Korona er ikke verre enn krigsårene. Allerede første døgn når nazistene invaderte døde mange ganger fler enn det døde pasienter av korona i Norge fra januar til i dag.

   Var løsningen så enkelt som å arrangere Senorklasser på annet sted? Eller barne- og ungdomsklasser på nærmeste videregående skole? Da ville vi ikke være fler enn grensen satt på 500 deltakere. Eller, hvorfor ikke spille NM uten rating?

   Mange av oss har når koronagalsken startet tatt skritt som overdriver og ikke samsvarer med reelle risiki. Jeg mistenker mange har overdrevet egen respons fordi det er fint å være professor viss ikke for de mange studentene, det er bra å jobbe i butikk hvis ikke for kunder, og president i NSF hvis ikke for sære og vanskelig sjakkspillere. Vår rikdom har gjort oss blind på ansvaret som følger av å fylle en stilling. Jobber er der for å levere et tilbud i samfunnet.

   Ifjor gikk sjakkspillere mann av huse for å stemme ned forslaget til Sentralstyret i historiens mest besøkte kongress. Problemene har fortsatt, og nå svikter Sentralstyret i den viktigste oppgave de har — nemlig å sikre at vi får spille NM og selvsagt avholde kongress som skal ta status på situasjonen, og gjøre valg videre. Det er fint å være NSF politiker, hvis ikke for alle de vanskelige sjakksoillerne… Her avlyser våre sjakkpolitikere Landsturneringen, og sender kongressen til det digitale web der det er nærliggende å tenkte at bare de aller viktigste formalia blir ivaretatt. Debatten er utsatt… var det derfor?

   Jeg innrømmer det… når jeg går nedover Bogstaveien i dag og ser på alle bilene og mennesker i solen forstår jeg simpelhen ingenting av vedtaket å stoppe Landsturneringen…

 3. Leif Øgaard sier:

  Det fins en mellomting mellom full nedstengning av samfunnet og full åpenhet. Hver enkelt område bør tilpasse så godt det lar seg gjøre. Derfor er feks pleksiglass mellom plassene i Stortinget og skoler fornuftig. Kontorlandskap må endres til mindre kontorer igjen osv. I sjakken kan man feks tenke på å dele opp deltakerne i mindre grupper og spille utslag og deretter til finaler osv., gjerne med kortere betkningstid. I NM kan feks seniorklassen flyttes til et annet lokale som Sylvia foreslår. Det er bare å bruke fantasien så kunne NM vært avholdt med litt justeringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.