Fem trinn til Morphy!

14 Responses

 1. Flotte youtube videoer om Morphy. Jeg endte med å klikke videre og se en haug med GM SImon Williams videoer før jeg dykket ned i OSS arkivet. Mye morsom historie her, på en lørdag da lichess-serverne sliter.

 2. Ole Chr Moen sier:

  Milde Mieses. Det kunne være en idé å ta opp igjen noen av de gamle åpningene. Jarl Ulrichsen gjorde det med stor suksess i OL i 1974, hvor han hadde over 70 prosent score.

  • Leif Øgaard sier:

   Nå var det vel ikke åpningsteori som var Jarls sterkeste side, men sluttspill. Ser ikke at Jarl har arvet så mye fra Morphy, kanskje heller Mieses?

 3. Viggo Guddahl sier:

  4 trinn til Morphy !

  Hei alle sammen, man skal ikke gå over bekken etter vann !
  Jeg har møtt Hans Chr. Siebke i lynsjakk ( og tapt ) , han har slått Lasker 2 ganger i simultansjakk ( på 1920-tallet), Lasker møtte Bird i Hasting 1895 og Bird spilte altså mot Morphy i England i 1859.

  – Det er nok mange av de eldre i OSS som har samme vei til målet !

  Mvh
  John Kr. Johnsen

  • Leif sier:

   Gratulere Viggo, da har du en uslåelig rekord på fire trinn til Morphy! Selv om jeg kjente Siebke godt kan jeg ikke huske å ha spilt mot han. Men det er sikkert noen andre i klubben som har gjort og kan tangere rekorden.

 4. Anders Høyer Berg sier:

  Jeg vil foreslå et par veier til 4 trinn for Leif og muligens flere. Det spirituelle Maroczy-Korchnoi fra 1985 gir fire trinn via Morphy-Bird-Maroczy-Korchnoi-LØ. Dette godtas kanskje ikke, så da prøver jeg heller med:

  Siden simultaner godtas, så må nevnes partiet mellom Lasker og Arnold Denker et.al i 1938. https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1633391
  Siden Leif vant over Arnold Denker på Gausdal i 1982, så gir det fire trinn Morphy-Bird-Lasker-Denker-Leif

  Hvis man godtar uformelle partier, så er James Mortimer (1832-1911) en god forbindelse til Morphy. I Chess Monthly 1892 kan man lese:

  «In 1853, Mortimer was appointed attaché of the United States Legation in Paris, where he had an opportunity of renewing his acquaintance with Paul Morphy. The two countrymen thus became intimate friends. Both being passionately fond of chess, many hundreds of games were played by the master and pupil …”

  Mortimer deltok i en turnering i Ostend 1907 der han møtte blant andre Tartakower. Tartakower spilte mot blant annet Smyslov og Bronstein på 40-tallet. Og Leif har spilt mot både Smyslov og Bronstein, som igjen gir fire trinn til Morphy.

  Jeg kommer da også fram på fire trinn, siden jeg møtte Bronstein i simultan i 1994.

  Jeg har brukt en del info fra denne artikkelen om morphytall, som gir oversikt over de mest kjente spillere med lave tall: https://chesscafe.com/the-skittles-room/morphy-numbers-revisited/

 5. Leif Øgaard sier:

  Flott research Anders! Artig artikkel fra Chesscafe. Jeg hadde faktisk glemt at jeg hadde møtt Denker i 1982, men jeg har partiet i basen min, forøvrig et bra parti. Da ser vi frem til andre innlegg av Erling Kristianansen og Per Ofstad feks.

 6. Ole Chr Moen sier:

  Jeg har møtt Bent Larsen, men det regnes kanskje ikke med hvis du har tapt? Nimzowitsch bodde jo et halvt år i Norge for ikke så lenge siden. Hvem av våre møtte ham i turneringspartier? Saurén slo jo hele verdenseliten i simultan, ham har jeg spilt mot i turneringsparti. Jeg tror mange norske kan oppnå en femmer, eller kanskje til og med en firer. Hvem har ikke for eksempel møtt Aftenpostens sjakkspaltist og norgesmester (i bridge) Storm Herseth?

  Hvis historikere begynner å grave i dette, kan det bli riktig ille. Vet du hva du har satt i gang, Leif?

  • Leif Øgaard sier:

   Dette var bare en uhøytidelig aktivitet for godt voksne sjakkspillere i denne korona tiden. Har du spilt mot Siebke i klubben er du med i 4-er gjengen.

 7. Anders Høyer Berg sier:

  Det er nok mange på 4 ja, og de fleste som har spilt aktivt noen år har nok møtt en 4er, og er dermed på 5. Spørsmålet nå er heller om det er noen i klubben eller i Norge på 3? Da må man ha møtt f.eks Duras, Rubinstein, Bernstein, Tartakower eller Znosko-Borowsky , som alle døde i perioden 1954-1962. Eller man kan ha møtt en eldre lokal helt som i sin ungdom spilte mot Bird, Mortimer eller Owen.

  Sjekker man f.eks. basen for Bernsteins motstandere, kommer opp et parti fra OL i Amsterdam i 1954 mellom Ossip Bernstein (Frankrike) og Otto Morcken (Norge). Morcken med sort spilte dragevarianten i Siciliansk og vant i fin stil.

  Morcken var medlem av OSS og vant NM i Steinkjer i 1956, og burde således henge på veggen i klubben. Morcken døde i 2009. Er det noen mer levende på 3 i klubben eller i Norge?

  • Leif Øgaard sier:

   Da kommer Morckens berømte ord da han skulle spille mot en pur ung Ragnar Hoen i en turnering i OSS: Hoen, kem er det? Så tapte han som et skudd for Ragnar. Erling Kristiansen og Per Ofstad må ha møtt Morcken i klubbturnering minst en gang vil jeg tro. Så da venter vi på bekreftelsen.

 8. Viggo Guddahl sier:

  Hei Leif !
  Det var nok John Kristian, og ikke undertegnede, som redegjorde for sine 4 trinn til Morphy på min mail-adresse den 29 f.m.. Æres den som æres bør !

  Jeg har dog møtt Jørgen Saurèn i lynsjakk ved flere anledninger. Også han møtte Lasker i simultan på 1920-tallet, og følgelig tilhører også jeg den eksklusive 4-trinns klubben!

  En trist melding til slutt. Din gode venn og klubbkollega, Willy L. Olsen, avgikk ved døden i ettermiddag (norsk tid). Ifølge hans enke, Judith Marshall, ble min kjære onkel akutt syk i formiddag, og døde brått på sykehjemmet i Montrèal.

  • Nå gjorde du meg glad og trist Viggo, for jeg kan ikke huske å ha spilt mot noen av dere…. men John Kristian har jeg spilt med, så da har jeg også en kopling til Morphy!!! Glad med vemod.

   for nyheten om din onkel Willy L Olsen bortgang er trist. En av klubbens gentlemen og en vi har savnet siden han først dro fra Tigerstaden . Selv om han kom tilbake i alle ferier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.