Balansering på et knivsegg i London
Dyre billetter, og utsolgt til og med, gjør på mange måter årets VM-match mellom GM Magnus Carlsen og GM Fabiano Caruna til en lite tilgjengelig affære. De som reiser til London risikerer å gjøre som OSS i London, nemlig å følge turneringen på NRK.
Klubbens ivrigste drar til den britiske hovedstaden for å erfare hva som ser ut til å bli den mest intense og spennende VM-matchen mellom to likeverdige motstandere. Styreleder Atle Grønn har forlatt NRK studio for å se med egne øyne hvordan de to spillerne strever med å få ballen i mål når forsvaret er av ypperste klasse. Kona Vibeke Eskeland Grønn har vært i byen mange dager, som visepresident i Norges Sjakkforbund representerer hun de nordiske forbundene. Hun bruker tiden godt, stiller til intervjuer mellom slagene, og spiste middag med en knippe tilskuere fra Norge, USA og lokale helter, som for eksempel mangeårig landslagspiller for Storbritannia GM Jonathan Speelman.
De som ikke slipper inn fordi billettene er utsolgt må ty til nettet. Fredrik Dahl kom inn til runde 4 fredag, og koste seg godt. Han spilte lynsjakk med alle som utfordret i publikumsområdet for analyse, og vant det meste samtidig som Caruana og Carlsen strevde på brettet noen rom lenger bort.
Spillefri lørdag var det utflukt med kona Monica. Hun har deltatt pliktoppfyllende på sjakken, men sørget for at alle ledige stunder etter runde var fylt med severdigheter for mer normale turister, enten det var en drink i et høyt tårn, eller middag på en bedre restaurant med lang kø. Søndag fikk ikke ekteparet billetter til sjakken, og da ble det å se partiet fra hotellbaren på medbragte datamaskiner. NRK og VGTV har dessverre lukket sendingene for utlandet, og heldigvis har Dahl høy nok kompetanse på teknologi til å installere VPN som omgår sperrene.
Mandag dro ekteparet Dahl hjem, men undertegnede var der med tidligere spillere fra kvinnelandslaget på 1980-tallet; Marianne Hagen, Trude Vik Birkestrand og Fredriks søster WIM Ingrid Dahl. Venninnene hadde fire dager i London, men fikk bare en dag i spillelokalet. Søndag misset de nettopp sjansen å treffe klubbens frontkjemper i årets sjakk-OL WGM Olga Dolzhykova. Vår ukrainiske poengsanker på førstebord skal være en uke på ferie i London, men planlegger altså bare å se en av kampene. For to år siden valgte hun annerledes og så alle kamper over en periode på 12 dager. Forklaringen kan være at Dolzhykova som opprinnelig var fra Ukraina, og viss søster pleide å være gift med GM Sergej Karjakin, var sterkere involvert. Når det er sagt, billettene er dyrere i år.
Etter ti partier og ti remiser er det åpenbart at spillerne er svært fokusert og sikrer etter beste evne for å unngå tap. Da blir rekreasjon mellom slagene viktig.
Spillelokalet ligger sentralt i London, og Holborn kan skilte med mange hoteller, restauranter og puber i gangavstand. Fridager er det lett å gå et stykke lenger for å se shoppingdistriktet Covent Garden, Oxford Street og Trafalgar Street. Hvis du vil være i nærheten ligger British Museum bare 500 meter unna, og der er det utstilt de berømte Lewis-brikkene, sjakkbrikker skåret i hvalrosstenner, trolig i Trondheim før de havnet i Storbritannia.Sjakkbrikker fra en tid da de ikke spilte remis på remis, som her i runde 8:
På dette nivået er det trolig nok å vinne ett parti for å sikre VM-tittelen, og samtidig er det erfaringsmessig vanskelig både å styrke egen stilling, og angripe motstanderen. Fem år på dagen etter at Carlsen ble verdensmester publiserte mattogpatt.com og twitter-konge Tarjei J. Svendsen bildet han tok av den unge gutten med armene i været i Chennai. Mimringen var passende opptakt til parti 10, der begge storspilte og fulgte datamaskinen Sesse til døren i en imponerende rekke førstevalg.
Klubbveteran FM Ole Christian Moen klarte selvsagt ikke å holde seg unna, og bestilte tre dager på hotell, også han i gangavstand fra spillelokalet for å kjenne på atomosfæren. Han kom tidsnok til parti 10 der tidsnød og kontinuerlig press ga en ny remis. Ingen kan beskylde de to spillerne for å gjøre det med vilje etter dette. Tvert imot.
Ti partier, ti remiser. Carlsen og Caruana prøver, prøver og prøver igjen. Uten å risikere alt, for da er mest trolig alt tapt. Dette er sjakk på høyt nivå, og vitner om hvor tett toppsjakken har blitt.
Arti reportasje å lese!
Her er en veldig interessant video av Matthew Sadler som bruker DeepMind’s AlphaZero for å analysere partiene 1, 3, 5 & 8 av vm:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=VeqbDMzi_IY
Så er altså ikke partiene så fantastiske som det hevdes ?
Dette var veldig interessant. Har sendt link videre?
Jeg kommer innom klubben kl. 16.00 i dag, men ikke særlig før.
Vi var noen få som fulgte avslutningen av VM-matchen i B30. Magnus gjennomførte suverent, og var ærlig under pressekonferansen. Da han uttalte at Fabiano holdt samme nivå.
Jon Ludvig mener Magnus spiller bedre når de er ute av boka, og der er kanskje derfor han vinner med korter tid?
Gratulerer!
Flott av Carlsen, men at han var klart best i hurtigsjakk beviser jo ikke at han er best i klassisk sjakk. Mitt forslag til VM i klassisk sjakk: 16 partier. Ved uavgjort, så trekker man farge og spiller videre med ordinær betenkningstid til første som vinner et parti. Særlig når man har egne VM-er i hurtig- og lynsjakk synes jeg det blir feil med en slik omkamp. Botwinnik som aldri spilte lynsjakk ville da i sin tid aldri hatt en sjanse med omkamp mot lynspesialisten Tal.
Altså uten noen begrensning på varigheten. Dette synes urealistisk. Spillet ville i prinsippet kunne fortsette i det uendelige. Dette ville bli en utholdenhetsprøve, som i det lange løp ville ha mindre med sjakk å gjøre, men mer med halstarrighet i å trette ut motstanderen. Foreslo ikke Fischer i sin tid noe lignende? Og videre ville det bli vanskelig og økonomisk risikabelt å arrangere noe som ikke har en forutsigbar begrensning i varighet.
Det gjeldende system med omkamper med redusert betenkningstid og eventuell amageddon-avgjørelse synes etter min mening bedre enn alternativer som loddtrekning eller at regjerende verdensmester beholder tittelen ved likt resultat.
Det var vel en smule overdrivelse Odd. Fischer ville ha først til 10 seire, Kasparov og Karpov var først til 6 seire. Mitt forslag var det kun snakk om en seier. Synes man sjakk er så kjedelig at man ikke orker å se lengre matcher kan man jo bare finne på noe annet. Sjakk-VM er snakk om tradisjoner siden 1886 og de bør holdes i hevd etter min mening.
GM Michal Krasenkow foreslår hvis uavgjort match, feks 16 partier, ett armagedonparti der det spilles med klassisk betenkningstid, og utfordreren spiller hvit og må vinne for å erobre tittelen. Det er også langt bedre enn å avgjøre matchen på hurtigsjakk etter min mening.
Magnus Carlsens utfordrer om 10 år?
https://www.youtube.com/watch?v=WQOLCo-XYA0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2Xfnxt0P-eRqbrOU-gxUAQESbpjy1jpKMJobineTLT7-Lz2Kn0NFoDbdU