Profil: Olav Bakke
Sjakk har lange tradisjoner for å være en del av hva akademia kaller dannelse, og det er ikke uvanlig at en sjakkspiller kommer fra hjem der det også gis opplæring i musikk og klassiske disipliner.
Hjemme sitter 39-år gamle klubbprofil Olav Bakke med to små barn på 2 og 3 år, og det er ikke ofte han får revet seg fri for en tur i selskapet. De første barneårene i en familie går alltid hardt utover tidsskjema, og samtidig er det på brettet du kan flytte hode vekk, om bare for en kort stund. Er sjakk-Norge heldig vil barna også ta opp brikkene, og Bakke blir sjåfør noen år fra den ene skoleturneringen til den andre.
Dannelse betyr vanligvis en persons sett av allmennkunnskaper, kulturell oppførsel og innsikt som det tradisjonelle samfunnet vurderer som høyverdig og fint. Dannelse er et språklig, kulturelt og historisk betinget begrep med sammensatt betydning, men kan ofte erstattes med synonymer som «forfinethet», «kultur», «fostring» og «god oppdragelse».
Olav Bakke er musiker og ikke den eneste på medlemslistene. En litt ferskere medlem heter Dimitris Kostopoulos og han spiller piano. Bakke er noe så uvanlig som profesjonell klarinettist, men kan andre instrumenter.
Jeg spiller også el-gitar, innimellom også profesjonelt.
Omreisende yrkesliv og kone med to små barn kan ta mye tid fra sjakken, og Bakke balanserer mellom ulike areaer.
Håper selvsagt å delta litt mer på organisert sjakk med tiden. Jeg har fra før av altfor mange hobbyer, i tillegg til at mange mener jeg også har hobbyen min som jobb. Heldigvis er det ganske greit å få inn solide doser lynsjakk på internett, og teoribøkene er fine følgesvenner både på ulike reiser og generelt i en ledig sofastund. Derfor ligger sjakken stadig og varmes litt der under overflaten.
Hva som skiller han fra mange er imidlertid at sjakk var et spill han fant uten hjelp fra foreldre. Spørsmålet hvem som lærte han å avslører at i tilfelle Bakke kom basillen i voksen alder.
Lærte meg sjakk ved å lese bøker. Begynte i voksen alder, tror jeg var 23 år. Husker jeg lånte “Politikens lærebok i Skak” på biblioteket. En ganske slank og tilsynelatende enkel bok, men jeg mener denne er helt strålende!
Han rakk knapt å melde seg inn i klubben før jobben tok han til andre siden av landet. Derfor er det noe uklart når han først kan regnes som medlem.
Tror jeg meldte meg inn litt før 2005 en gang. I 2005 og 2006 jobbet jeg i Bergen, så da spilte jeg og var medlem i Bergens.
Ekte entusiaster for god sjakk kommer til live i sjakklubben, og det klarer Bakke å kommunisere på en god måte når han beskriver partiene han husker godt. Han fant først et parti fra Bøckmann-cup i 2010, der han møtte en FM og spilte en lang og komplisert teorivariant i Anti-Meran. Møte med sterke spillere er alltid gøy når energien er på topp og sjakkgleden størst. Da kan det ofte skje at mesterspillere har en “dårlig dag på jobben”.
Men var både aldrende og ved ganske dårlig helse, så han var nok et stykke unna sin beste form, men er jo ekstra gøy å spille et interessant parti mot en sterk spiller.
Bakke tapte til slutt, som ofte skjer når avslutningsteknikk blir avgjørende. Sterkere spillere fulgte imidlertid godt med på kampen, og sto bak ryggen til Bakke underveis for å se utviklingen. Spenningen dreide seg om varianten Bakke fant, og teorikunnskapene. Trekket som ga Bakke sjanser var nemlig tatt rett fra Magnus, og det gikk ikke upåaktet hen.
Etterpå fikk jeg både oppmuntrende ord og tips fra sterke spillere om hvordan jeg kunne håndert stillingen. Altså ikke bare enkelt-trekk, men også hvordan jeg kunne gått frem for å regne videre, hvordan finne den praktiske varianten som beholdt en fordel og var grei å regne på, det posisjonelle vurderingen osv.
Hvordan veien går videre er vanskelig å si, for Bakke vet ikke hva som er neste turnering. Han ser hva som plutselig dukker opp. For å ha et vinstparti er det valgt en treningskamp med en musikerkollega av Bakke og formann i en konkurrerende sjakklubb i Vestfold:
På det dumme spørsmålet om sjakk kan erstatte klarinetten, var svaret selvsagt ikke.
Klarinetten er jo jobb, så sjakken kunne nok ikke erstatte den, men du verden så gøy det hadde vært!
Møte over brettet, ansikt til ansikt, bringer ofte sjakken videre. Vi avslutter med et parti i simultan mot GM Simen Agdestein der klubbprofilen sikret remis mot æresmedlemmet for anledningen på besøk i Bergen. Agdestein burde vinne det meste, selv i simultan, men Bakke hadde dagen og arrangør IM Eirik Gullaksen løfte på øyenbrynet med kommentaren: “Med sort? Sterkt…”
Og da har klubbprofil Olav Bakke delt, på godt og ondt, seire og tap, remiser og gleder. Og klubbens styret bør ha i mente den herlige underskog av skjulte talenter som er iblant oss, neste gang de trenger live-musikk på medlemsmøte.
Godt å få inn litt dannelse i klubben! På tide. Takk for fint portrett.