Påskesjakk oppsummert
Turneringssjef Anders Høyer Berg fikk inn en trofast gjeng til tirsdag påskelynsjakk, men ellers var det feriemodus og sjakk alle andre steder.
Les resultatet fra påskelynsjakk her!
Påskesjakk i Grenka skaper verdensnyheter, mer på grunn av at verdensmesteren har fått briller og aldri har han lignet mer på den kjempesøte professoren jentene falt for på ex.phil.
Verdensturneringen har tv-sendinger på youtube, analyser og verdenstjerner i hopetall på besøk i Karlsruhe Tyskland. Turneringen ledes i øyeblikket av en annen brillefjong spiller. Meget uventet har verdens beste kvinner tatt ledelsen etter 100% på to runder. Carlsen møtte henne i tredjerunde.
Etter et forrykende angrep klarte Carlsen kunststykke å sikre remis og burde være fornøyd med ett poeng mindre. GM Hou (på nachspiel blir Yifan raskt til “GiFaen, “) gjorde sensasjon mot utfordrer til sjakktronen GM Fabian Caruana. Uredd angrep og seier mot GM Georg Meier i andre runde viste fandenivoldsk sjakk. Et springeroffer fra den kinesiske sjakkspilleren minner om at kvinnerevolusjonen har såvidt begynt.
Der Carlsen er vil andre norske spillere luske i bakgrunnen. Karlsruhe inviterer til sjakk i alle klasser og med rundt regnet 1100 spillere er dette en av de største åpne turneringene i verden. Det spilles i tre store grupper.
Klubbens egen profil Ida Landsverk har siden sist startet blogg som dekker turneringene fra et personlig perspektiv. Hun kom til Karlsruhe fra Frankfurt hvor det også ble spilt sjakk i begynnelsen av påsken.
Landsverks blogg kom på luften før et annet kvinnelig medlem med sjakkblogg. Klubbens forfatter, spiller på kvinnelandslaget og instruktør Ellisiv Reppen har fått oppmerksomhet for den ferske sjakkmamma bloggen. Barnelykke og et liv med GM Jan Gustafsson har bragt sjakkfamilien til Bangkok i Thailand denne påsken.
Titler i påskeegget
Største sjakknyheten i påske må være en ny norsk stormester i Dubai. Norgesmester IM Johann Salomon har blitt til GM Salomon, den fjortende norske i rekken. Tarjei J. Svendsen dekket det med et flott intervju i Matt og Patt. I artikkelen kan alle legge inn en stemme på om de mener sjakktalentet skal fortsette og utvide friåret han har trent sjakk, eller om det er tid for fokus på ordinær skolegang.
Jeg tapte for den nye stormesteren i lokalene til OSS når han var tretten år, og la inn en stemme for å sende han tilbake til skolen.
Sjakk på verdensnivå i Norge var det Hans Olav Lahlum som serverte i TV2 Fagernes International. Der var de fleste av NTG-elevene og tidligere klassekameratene til GM Salomon for å sikre egne titler.
Den mest oppsiktsvekkende og vellykkede Fagernes-turneringen i min tid
Turneringssjefen selv svarte henrykt i Matt og Patt da det ble to GM-normer og en IM-norm på ærverdige Thon Fagernes hotell.
Betingelsene var der, og den mest oppsiktsvekkende GM-normen gikk til indiske FM Nihal Sarin som bare er 12 år gammel, den andre GM-normen gikk til FM Benjamin Arvola for Tromsø SK. Slik har verden blitt, de unge og lovende har det så travelt med å bli stormestere at de hopper over mellomstoppet IM.
Klubbens påskeegg-overraskelse kunne like godt ha kommet fra hver og en av våre NTG-elever. Klubbens “Knoll og Tott”-par spilte i forskjellige klasser på Fagernes, og mens IM Lars Oskar Hauge jaget GM-norm i hovedgruppen gikk det bedre for FM Sebastian Mihajlov i IM-gruppen. Han har stadig blitt bedre og unggutten fortsetter i små skritt. En fjerdeplass i IM-gruppen var nok til IM-norm for Mihajlov.
Kameraten gikk det verre for etter at Hauge i femte runde, da han slo Norges siste stormester GM Frode Urkedal, mistet trykk. Hauge var på god vei til GM-norm bare for å gå på to tap i de fire siste rundene. Heller ikke IM Nicolai Getz i IM-gruppen hadde grunn til å smile, men han har som vi vet IM-tittelen allerede.
Les resultatene fra TV2 Fagernes International her, og fra IM-gruppen!
Familiepåske
En morsom liten påskesjakknyhet er at ungdommene WFM Maud Rødsmoen og broren Ulrik Olsen på familieferie i Paris stakk innom en lokal sjakkturnering og fikk minner Rødsmoen eplekjekt publiserte på Instagram. Det var ikke mulig å se pappa Jens Petter Olsen og Ulrik på podiet, men det er gledelig at den travle NTNU studenten holder sjakkformen vedlike.
EM-for kvinner i RIga pågår i disse dager uten norsk deltaker. Da må vi ty til det nest-beste og heie på IM Jovanka Houska fra England med bolig i Bergen. Hun har tatt turen med mannen Arne Hagesæther, en sympatisk sjakkspiller jeg har slått i en Landsturnering 😉 Stort mer sympatisk blir du ikke.
Gratulerer Sebs med tredje og siste IM-norm!
Jeg fikk ikke med at det var den tredje og siste IM-normen, men har aldri tvilt på at Sebastian blir god, veldig god (les: bedre enn han er i dag, som er god.-)
Siste IM-norm er det jo ikke.
Oops, hadde ikke lest det flotte intervjuet av Sebastian i Matt og Patt, det er fortsatt slik at det kreves tre IM-napp. Men ett av de han har fra før har for få partier og følgelig er det strengt tatt ikke et fullverdig napp. Vi krysser fingrene og håper og tror Sebastian tar det siste snart.
Sebastian har tre sorte de fire første rundene i Budapest. To av tre poeng er meget akseptabelt. Han spiller sort mot den meriterte GM Ivan Farago i fjerde runde 9. mai 2017.