Nyttåret OSS i mellom

Sylvia Johnsen

WFM

9 Responses

 1. Leif Øgaard sier:

  Jeg spilte mot Ken Rogoff i junior-vm i Athen 1971 og tapte med svart i en skarp Grynfeldt. Han var utvilsomt en lovende spiller på den tiden.
  For første gang i et junior-VM deltok da en stormester, nemlig Rafael Vaganjan, som jeg for øvrig hadde gleden av å slå.
  Men det jeg husker aller best fra den gang var faktisk at da jeg spilte mot Vaganjan, så passerte den kommende professor og stormester, Ken Rogoff, brettet vårt og slapp ut litt gass akkompagnert av en tydelig og lett gjenkjennelig lyd.
  Mer positivt var kanskje at Ken Rogoff introduserte oss med en ny avart av sjakk der, bug house, som jeg senere døpte om til Sjokk og introduserte den i OSS.

  • Fantastisk anekdote fra Junior-VM i 1971 om promp og sånt! Morsomt å få vite hvorfor det har seg at det heter Sjokk, der danskene sier Baby-sjakk og amerikanerne Bug-House. Vi kan skylde på Leif Øgaard.

   For de som ikke vet hva Sjokk er kan jeg anbefale en video jeg tok når OSS spilte ECC i Skopje for to år siden. Se: Sylvia’s YouTube-kanal

 2. Ole Chr Moen sier:

  Tyskerne sier tandemsjakk, som er beskrivende.
  Pål Moe reiser til Chile på lørdag.

 3. Enig om at tandemsjakk er bedre, men Leif Øgaard kom ikke på det mer naturlige navnet… han fikk vel sjokk da Ken Rogoff prompet!??!

 4. Leif Øgaard sier:

  Jeg ble jo overrasket da Rogoffs uhell inntraff. Her tenkte jeg at dette var storpolitikk! Her sitter jeg å spiller mot Sovjetunionens representant, så kommer den andre supermaktens representant og slipper en fjert midt under partiet, bare en tilfeldighet?
  Navnet skjemmer ingen. Mitt resonnement var at det kom som et sjokk hver gang motspilleren plutselig fikk en ny offiser som ble plassert på brettet, også
  navnelikheten. Dessuten kunne jeg ikke huske hva Rogoff kalte denne avarten av sjakk.

 5. Leif Øgaard sier:

  Vi har jo noe som var populært i klubben før, lenge før Sjokk dukket opp, nemlig Dobbeltsjakk eller dobbel, altså ikke sjakktrekket dobbeltsjakk, men to og to som spiller mot hverandre på samme brett og gjør annet hver trekk. Altså er ikke tandemsjakk noe godt navn da det kan forveksles med Dobbeltsjakk. (Den satt Sylvia!).

 6. Jone sier:

  For øvrig stort intervju med Rogoff i Finansavisen i dag, mest om økonomi, men litt om sjakk – og sjokk!

 1. 11. januar, 2017

  […] en turnering der den talentfulle amerikaneren endte på tredjeplass. Det kom fram i en artikkel om OSS i mellom 2016 der Øgaard kompletterte med ekstra […]

 2. 5. januar, 2022

  […] annet morsom faktum om denne mannen kom til overflaten i årskavalkaden oss-i-mellom 2017, eller mer presist i kommentaren han la inn dagene etter om den verdensberømte økonomen, GM […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.