Forutsigbart og skummelt i NYC
GM Sergej Karjakin vant parti 8 og trenger bare to poeng, og presset er på tittelholder. Folket sitter klistret til tv-skjermen og får ikke lagt seg i fornuftig tid mens kommentatorene i studio rangler gjennom natten.
Ettersom russeren spiller godt og møter verdensmesteren og går inn i kompliserte sluttspill, er det opptil tv-studio å gjøre sjakken tilgjengelig for publikum. Sluttspill er ingen disiplin for amatører.
Mange stoler på IM Torstein Bae, som er pedagogisk god på å gjøre enkle analyser tilgjengelig. Klubbmedlemmer bør imidlertid velge Norges nummer 2 og 3 på VGTV der GM Simen Agdestein og GM Jon Ludvig Hammer sitter foran kamera og analyser med en smart sjakkmaskin fra Tronheim. Agdestein byr på seg selv og er i ferd etablerer seg for alvor som verdens sjakkprofessor. Hammer kjenner de to konkurrentene, de er jevngamle og i de første VM-matchene var Hammer også sekundant for Carlsen. I studio sørger Hammer for å holde styr på variantene.
Utover natten i parti 8 spydde de to ut den ene kritiske varianten etter den andre og det var tydelig at stillingen til Magnus var vanskelig å spille og lett å trå feil i for de som fulgte med. Når jeg ble lei av de pipete stemmene på NRK og kosepraten der de gjentar snakk om remis og hvordan Carlsen spiller for vinst, da er det på tide å skifte kanal for å få realitetforståelse.
Sjakkspillere velger VGTV, eller de blir sjakkturister og drar dit spillet foregår.
Magnus trenger OSS
Spenningen i New York er i ferd med å nå et klimaks. Alle ser ut til å akseptere at Magnus er den beste sjakkspilleren, men det er ikke nok når Karjakin er sterk.
GM Torbjørn Hansen og klubbens egen Ida Landsverk fikk starten på parti 8 før de dro for å ta flyet hjem. Han konstaterte etter 17 trekk at verdesmesteren har ikke gitt opp og spilte for vinst med sorte brikker.
Jeg spiller denne åpningen, den ender sjelden i remis – enten vinner sort eller hvit.
Etter partiet var Carlsen lettet. Bakgrunn er oppfatningen at Karjakin misset et vinsttrekk 39. Db3.
Norskingene i analyseområdet satt over brettet og hender gikk i surr under kyndig ledelse fra Ivar Chavannes (Nordstrand SK) og Dag Ulvin (Lillestrøm SK). Det gjalt å finne beste spill, og det gjorde den norske kolonien til gagns etter at de fant at dronningtrekket computeren anbefalte var dårligere enn hva Sergej Karjakin gjorde i partiet.
Computeren var ikke alene om å misse sjansen til Carlsen etter trekkene 39. Db3 Sf5 40 Lxf7 Kg7 41, Th3 for å holde linjen til h7, men det er farer etter 41-De7!. Karjakin sikrer remis med (42. d5! Sh4+ 43. Txh4 Dxh4 44. Lc3+ Kf8 45. Lxa1 Dxh2+ 46. Kf1 Dh1+ 47. Ke2 Dxa1) og ulikefarvede løpere.
Carlsen nevnte selv varianten 42. Lg8 på pressekonferansen, trodde han måtte svare 42-h5 og dårlig stilling etter 43. d5. Han planla derfor 40-Dxf7 med vanskeligere stilling.
Sjakkturistene i New York fant uten computer et sterkere forsvar og foreslo 42-Sh4+ 43. Txh4 Dxh4 44. Df7 Kh8.
Karjakin har ingen sjakker, men Carlsens kongestilling er utrygg.
Her gjør Karjakin best i å slippe kongen løs og ta løperen på c7 med dronningen og presse bonden fram. Carlsen vil slite med å holde sluttspillet til tross for kvalitet. Forsøker russeren å unngå 45-Dxh2 og matt trår han feil.
Trekket 45. h3? gir tilsynelatende Karjakin seier, men det er et synsbedrag fordi sort har 45.-Th1!!
Hvis 46. Kxh1 Dxh3+ 47. Kg1 Lh2 og det ender med matt på f2. Det samme skjer hvis (46. Dd7 Th2+).
Når verdensmesteren var glad for at han overlevde fordi Karjakin slo med løperen på f7, var det skumleste faktisk at Karjakin på ren intuisjon ikke spiller det trekket som gir Carlsen en fabelaktig sjanse. Db3 alle fryktet, inklusive Carlsen og supercomputeren var et mindreverdig trekk.
Karjakin velger det enkleste og tryggeste, og styrer mot en forutsigbar remis der Carlsen tar risikoene. Slik vil han unngå at verdensmesteren henter han opp. Remisen i parti 9 er således forutsigbar, og skummel fordi Karjakin er ufrivillig bedre enn sjakkcomputerne.
Neste runde er Thankgiving og eneste dag som ikke er utsolgt. De eneste som kommer til å være der er norske og russiske fans.
Ivar Chavannes forteller at de skal bo på hotell med Ole Kristian Moen som fikk turen i overraskelsesgave fra kona. De hjalp med å forberede gaven etter at Ivar traff dem tilfeldig og klubbveteranen fortalte han ikke skulle dra, hadde ikke tid, etc. Så snart han var borte fortalte Bente at selvsagt skulle han til New York, han visste det bare ikke ennå.
Alt ordnet hun med hjelp fra dem, bortsett fra billetter til spillelokalet som er utsolgt. Dag Ulvin kan i skrivende øyeblikk fortelle at gode kontakter har sikret at æresmedlem Moen får adgang til tross.
Han vil bli møtt av mange kjente. Norskinger har samlet seg i New York, også medlemmer i klubben.
Magnus trenger OSS!
WIM Ingrid Dahl var ikke klar over at hun ga klubbens spillere et slagord med dobbelbetydning når hun begrunnet avreise.
Vår beste kvinne WGM Olga Dolchikova har dratt hjem etter tolv dager, og må følge resten av turneringen på NRK og VGTV. Hun pleide å være svigerinne med Karjakin og har gode grunner til å følge med. Begge kommer fra Ukraina.
Klubben har i tillegg til Team Carlsen medlemmene Ellen Carlsen og Espen Agdestein, også sjakkturistene Ida Landsverk, Tarjei J. Svendsen, Sylvia Johnsen og Oddvar Wold på plass. Wold sluttet å spille i mange år, men er tilbake i klubbturneringer og sover på en madrass hos vennen Nils Grotnes som har flyttet hit.
Agdestein og Hammer i studio og deler analyser og kjenner nervene på kroppen i Oslo.
Det sies at du ikke skal “change a winning team” og når det er tre runder igjen og verdensmesteren henger bakpå klarer jeg ikke å la være å tenke at hvis han taper dette vil jeg aldri tilgi VGTV for at de fristet Hammer til tv-skjermen.
Da vant Magnus et parti, Gunnar Stake Larsen og kone kom akkurat i tide til å se det, mens Ole Kristian kommer først på lørdag. OSS nærværet vokser foran de to siste avgjørende (?) partiene.
IM Grotnes? Sylvia skriver om et parallelt univers der faktaene lever sitt eget liv. Fortsett slik!
Det stemmer, når jeg ble redaktør gikk http://www.sjakkselskapet.no inn i en tabloid tradisjon. Fakta feil retter vi for det meste, og IM er slettet. Men står sannheten i veien for en god historie er det mulig vi utelater detaljer, og motto er “(OSS) Sladder er livets krydder”
Synes disse vurderingene om ‘parallelle univers’ er ganske søkte. Er det for å gjøre sjakken mer mystisk og interessant? Om man leser en bok, er oppe til matte eksamen, ser en film osv. så lever man seg også inn i også inn i en ‘boble’. Men å kalle sjakken for ‘parallelt univers’ eller ‘leve seg inn i en boble’ tilfører ikke noe nytt annet enn nye ord. Faktisk er denne VM-matchen en av de mest fredelige noen sinne både på og utenfor sjakkbrettet så jeg ser behovet for å sprite opp seansen. Men nå går vi i hvert fall mot en spennende avslutting!
Jeg synes denne matchen er spennende så det holder. Karpov-Kasparov 84/85 spilte 40 remispartier, hvorav 20 remiser var under 30 trekk og flere av remispartiene var under 20 trekk. Av nyere matcher var også Kasparov-Anand, Kasparov-Kramnik, Kramnik-Leko, Anand-Gelfand osv. preget av veldig mange kjedelige remispartier. I årets match har vi så langt 7-8 svært interessante partier og ingen veldig korte remiser.
Et annet ord for parallelt univers er “virkelighetsflukt”. Ja, en matematiker eller forfatter kan sikkert oppleve den samme følelsen. Men blant brettspillene i Europa står sjakken i en særstilling. Jeg tror ikke ludospillerne på hytta får følelsen av en virkelighetsflukt. Du har rett i at sjakken ville være mindre interessant hvis det ikke fantes sjakkspillere som var villige til å ofre årevis på dette spillet.
‘Parallelt univers’ gir meg helt andre assosiasjoner enn ‘virkelighetsflukt’.
Atle, du har rett at maratonmatchen mellom Karpov og Kasparov inneholdt mange korte og kjedelige remiser. Men dette kan ikke helt sammenlignes. Kasparov lå under med 5-0, og måtte prøve å trette ut Karpov med en mengde remiser, og det lyktes han jo med. Den måten å spille på var jo helt motsatt av det angrepsspilleren Kasparov sto for.
Generelt vil jeg si at VM-matcher som bare spiller symmetriske åpninger (e4-e5, d5-d5) er kjedeligere enn matcher også med asymmetriske åpninger. Nå har det jo vært mange spennende momenter i årets VM, enig det. Men åpningsmessig har det vært kjedelig. Karjakin har ikke kommet med noen overraskelser, tvert i mot. Når jeg ser på de spanske åpningsvariantene som ser ganske tamme ut, ville jeg tro at samtlige verdensmestre gjennom tidene, fra Steinitz til nå, ikke ville hatt problemer med å forstå disse relativt enkle stillingstypene. Derimot er jeg mektig imponert over Magnus som greier å presse saft ut av gråstein! Du har rett Atle, jeg tilhører fortiden. Gledet meg over to partier i dag. Det 6.partiet i VM-matchen i 1972 der Fischer vant i oppvisningsstil til stående applaus fra salen, også fra Spassky(!), og et annet fantastisk parti Alexander Petroff mot Gofman i 1807. Kan for øvrig nevne at Petroff lærte sjakk 4 år gammel og var Russlands beste sjakkspiller som 15 åring!
Vi er alle nostalgiske. For meg er høydepunktet Karpov-Kasparov 84 – det jeg kaller “remisenes estetikk”. Det var min ungdomstid.
Når jeg snakker om parallelt univers, er det som en metafor, selvsagt. Når Magnus snakker om bobla, er det vel også en metafor. Realitetene endres ikke av den grunn, men noen lesere/seere forstår disse metaforene ganske intuitivt.
Forstår deg godt Atle. Du har jo også bidratt til at VM-sendingene både i NRK og VG har blitt en stor suksess. Dine betraktninger og også metaforer gjør at du maler sjakken som noe mystisk og skjønt. Synes forøvrig at VG med Simen, Jon Ludvig og av og til deg er den klart beste. Humor og selvironi i tillegg til fine analyser gjør at jeg koser meg svært i godstolen hjemme!
Ordtaket “Magnus trenger OSS” finner jeg lite treffende som morsomhet. For det første står Magnus som hovedmedlem i Stavanger. For det annet vil jeg tro at en verdensmester ville være ettertraktet av de fleste klubber.
Hvis man skal lage morsomheter med “OSS”, finner jeg følgende vri på Janteloven bedre:
“Du skal ikke tro du er bedre enn OSS”.