Forutsigbart og skummelt i NYC

Sylvia Johnsen

WFM

10 Responses

 1. Da vant Magnus et parti, Gunnar Stake Larsen og kone kom akkurat i tide til å se det, mens Ole Kristian kommer først på lørdag. OSS nærværet vokser foran de to siste avgjørende (?) partiene.

 2. Atle G sier:

  IM Grotnes? Sylvia skriver om et parallelt univers der faktaene lever sitt eget liv. Fortsett slik!

  • Det stemmer, når jeg ble redaktør gikk http://www.sjakkselskapet.no inn i en tabloid tradisjon. Fakta feil retter vi for det meste, og IM er slettet. Men står sannheten i veien for en god historie er det mulig vi utelater detaljer, og motto er «(OSS) Sladder er livets krydder»

  • Leif Øgaard sier:

   Synes disse vurderingene om ‘parallelle univers’ er ganske søkte. Er det for å gjøre sjakken mer mystisk og interessant? Om man leser en bok, er oppe til matte eksamen, ser en film osv. så lever man seg også inn i også inn i en ‘boble’. Men å kalle sjakken for ‘parallelt univers’ eller ‘leve seg inn i en boble’ tilfører ikke noe nytt annet enn nye ord. Faktisk er denne VM-matchen en av de mest fredelige noen sinne både på og utenfor sjakkbrettet så jeg ser behovet for å sprite opp seansen. Men nå går vi i hvert fall mot en spennende avslutting!

   • Atle G sier:

    Jeg synes denne matchen er spennende så det holder. Karpov-Kasparov 84/85 spilte 40 remispartier, hvorav 20 remiser var under 30 trekk og flere av remispartiene var under 20 trekk. Av nyere matcher var også Kasparov-Anand, Kasparov-Kramnik, Kramnik-Leko, Anand-Gelfand osv. preget av veldig mange kjedelige remispartier. I årets match har vi så langt 7-8 svært interessante partier og ingen veldig korte remiser.

    Et annet ord for parallelt univers er «virkelighetsflukt». Ja, en matematiker eller forfatter kan sikkert oppleve den samme følelsen. Men blant brettspillene i Europa står sjakken i en særstilling. Jeg tror ikke ludospillerne på hytta får følelsen av en virkelighetsflukt. Du har rett i at sjakken ville være mindre interessant hvis det ikke fantes sjakkspillere som var villige til å ofre årevis på dette spillet.

    • Leif Øgaard sier:

     ‘Parallelt univers’ gir meg helt andre assosiasjoner enn ‘virkelighetsflukt’.
     Atle, du har rett at maratonmatchen mellom Karpov og Kasparov inneholdt mange korte og kjedelige remiser. Men dette kan ikke helt sammenlignes. Kasparov lå under med 5-0, og måtte prøve å trette ut Karpov med en mengde remiser, og det lyktes han jo med. Den måten å spille på var jo helt motsatt av det angrepsspilleren Kasparov sto for.
     Generelt vil jeg si at VM-matcher som bare spiller symmetriske åpninger (e4-e5, d5-d5) er kjedeligere enn matcher også med asymmetriske åpninger. Nå har det jo vært mange spennende momenter i årets VM, enig det. Men åpningsmessig har det vært kjedelig. Karjakin har ikke kommet med noen overraskelser, tvert i mot. Når jeg ser på de spanske åpningsvariantene som ser ganske tamme ut, ville jeg tro at samtlige verdensmestre gjennom tidene, fra Steinitz til nå, ikke ville hatt problemer med å forstå disse relativt enkle stillingstypene. Derimot er jeg mektig imponert over Magnus som greier å presse saft ut av gråstein! Du har rett Atle, jeg tilhører fortiden. Gledet meg over to partier i dag. Det 6.partiet i VM-matchen i 1972 der Fischer vant i oppvisningsstil til stående applaus fra salen, også fra Spassky(!), og et annet fantastisk parti Alexander Petroff mot Gofman i 1807. Kan for øvrig nevne at Petroff lærte sjakk 4 år gammel og var Russlands beste sjakkspiller som 15 åring!

 3. Atle G sier:

  Vi er alle nostalgiske. For meg er høydepunktet Karpov-Kasparov 84 – det jeg kaller «remisenes estetikk». Det var min ungdomstid.
  Når jeg snakker om parallelt univers, er det som en metafor, selvsagt. Når Magnus snakker om bobla, er det vel også en metafor. Realitetene endres ikke av den grunn, men noen lesere/seere forstår disse metaforene ganske intuitivt.

  • Leif Øgaard sier:

   Forstår deg godt Atle. Du har jo også bidratt til at VM-sendingene både i NRK og VG har blitt en stor suksess. Dine betraktninger og også metaforer gjør at du maler sjakken som noe mystisk og skjønt. Synes forøvrig at VG med Simen, Jon Ludvig og av og til deg er den klart beste. Humor og selvironi i tillegg til fine analyser gjør at jeg koser meg svært i godstolen hjemme!

 4. Odd Ristesund sier:

  Ordtaket «Magnus trenger OSS» finner jeg lite treffende som morsomhet. For det første står Magnus som hovedmedlem i Stavanger. For det annet vil jeg tro at en verdensmester ville være ettertraktet av de fleste klubber.
  Hvis man skal lage morsomheter med «OSS», finner jeg følgende vri på Janteloven bedre:
  «Du skal ikke tro du er bedre enn OSS».

 1. 23. november, 2018

  […] førstebord skal være en uke på ferie i London, men planlegger altså bare å se en av kampene. For to år siden valgte hun annerledes og så alle kamper over en periode på 12 dager. Forklaringen kan være at […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.