OSS 130-år idag!
De tre største begivenhetene i klubbens historie:
- Christiania Schakselskab ble dannet i 4. februar i 1884 av Andreas Aarøe.
- I 1918 donerte bankier Johs. G. Heftye et fond til klubben.
- I 1952 fikk klubben sine egne lokaler i Bogstadveien 30 på Majorstua.
- Christiania Schakselskab ble stiftet 4. februar 1884 på Paulsens Kafé i Møllergata.Initiativtager var kontorfullmektig Andreas Aarøe som også ble klubbens formann de første årene.Her et lite resume fra våre historikksider:
En forløper for klubben var Christiania Schackklub som startet opp i 1877, men gikk inn pga. manglende interesse to år før CS så dagens lys i 1884. Christiania Schakselskab overtok mye av materiellet som var etter Christiania Schackklub og flere av spillerne fra den gamle klubben gikk over til Selskabet. Man kan derfor trygt fastslå at disse to klubbene i alle fall hadde et nært slektskap om ikke de var den samme klubben som bare hadde hatt en kort pause og startet opp med nytt navn.I OSS har vi da i dag en utgave av det første nordiske sjakktidsskriftet, Nordisk Skaktidende fra 1870-tallet, som er stemplet både med Christiania Schackklub og med Christiania Schakselskab.
Også den gang kunne det være vanskelig å få folk til å møte i klubben, og styret satte i gang (også i dag velkjente tiltak) som sjakkskole, festligheter, matcher mellom klubbens enkelte medlemmer, turneringer osv. Og det gav gode resultater. Klubben hadde etter hvert ca. 70 medlemmer.
Aarøe satt som formann i ca. 11 år bortsett fra perioden fra 21/9 1885 til 27/9 1888 da Johs G. Heftye var formann.
Neste formann ble kaptein S. Vaage. Dette ble en av våre største formenn gjennom historien, en drivkraft a la Eikrem og Bøckman så vidt jeg kan forstå. Han ble også formann i Nordisk Schackforbund. Dessuten var han klubbens og dermed også en av landets fremste spillere.
Etter at byen skiftet navn til Oslo i 1924/25 ble navnet Oslo Schakselskap, en blanding av gammel og ny språkdrakt. Klubbmerket fikk da initialene OS. Betegnelsen OSS ble innført på 50-tallet, av Knut Bøckman, eller “i kretsen rundt ham”. I forbindelse med hundreårsjubileet, tidlig på 80-tallet, var det Widar Fossum som fikk lansert et alternativt emblem. Siden har begge vært i bruk.
Det deltok nær 40 medlemmer og besøkende i vår 11-runders jubileumslynturnering etter Monradsystem 4.2.2014. Atle Grønn var turneringsleder, og avsto denne gangen fra å delta. Da var det duket for de unge. Johan-Sebastian Christiansen vant et halvt poeng foran foran Lars Oskar Hauge og Roar Elseth. Sjekk ellers resultatlisten.
Tidligere på dagen hadde det vært kurs for jenter i regi av Carlsensøstrene, og mellom rundene ble det servert kaker, cola og kaffe. Minst ett nytt medlem ble registrert!