OSS til topps på tabellen

15 Responses

 1. Atle G sier:

  Puttelaget til oSS i 2. divisjon tapte 2.5-1.5 mot Lillestrøm, men vant i dag med samme sifre mot Follo.

  P.S. Takk til dere som vekket meg kl. 10.10 i dag morges.

  P.S.2. Blir interessant å se sluttspillet til Jon Ludvig. Jeg gikk da motstanderen «ledet» med to bønder, som puttene ville ha sagt.

 2. Rune sier:

  Atle, hva er feil å si at man leder med to bønder? Jeg skriver det til stadighet, og jeg syns det høres helt greit ut. Alternativet «har to bønder mer enn motstanderen» er jo så langt.

  P.S.
  Mulig at det er mer moderne å si at man leder med +1.56.

  P.S.2

  Hvorfor klarer ikke Norges sterkeste sjakklubb å rapportere inn seriesjakkresultatene innen fristen?

  • Tarjei sier:

   Jeg merker meg at vi glatt overså det siste PS-et ditt. Men ja, det er et godt spørsmål som vi skal forsøke å finne svaret på. Uten at jeg kan love at det blir noen pressemelding når grunnen er funnet. 🙂

 3. Atle G sier:

  Med konservative øyne vil jeg si at det beste er «hvit er (evt. ligger/står) to bønder over», men «leder» er nok mer akseptert nå enn for 20 år siden. Svaret på hvorfor ”leder” skurrer litt, er følgende: ”hvit leder med to bønder” impliserer at ”hvis stillingen forblir uforandret, så vil hvit fremdeles lede med to bønder”. Men målet med et sjakkparti er ikke å lede med to bønder, men å vinne (sette matt) eller få remis. Dette er en forskjell fra ballspill hvor det «å lede 2-0» er en relevant opplysning fordi et sluttresultat på 2-0 vil bety seier.

  Med bruk av verbet ”å lede” i sjakken kan vi få absurde situasjoner som: ”Jeg leder med to bønder (men motstanderen kan sette meg forsert matt)”. Dette er ikke en situasjon hvor verbet ”å lede” er passende. Å lede betyr nemlig å ”ligge foran” i kampen om seieren. Derimot er det OK å si ”Jeg ligger/står to bønder over, men motstanderen kan sette meg forsert matt”.

  Når dette er sagt – jeg tror nok slaget er tapt: ”å lede” er kommet for å bli 🙂

 4. Rune sier:

  Slaget er nok tapt der Atle. «Hvit leder med to bønder» betyr for meg at hvit har to bønder mer enn svart. Så setningen «Jeg leder med to bønder, men motstanderen kan sette meg forsert matt», skurrer ikke i mine sjakkører, og beskriver stillingen ganske bra, syns jeg.

 5. Rune sier:

  «Jeg står to bønder over», høres fryktelig gammeldags ut. Hvordan kan man stå over en bonde, forresten?

 6. Rune sier:

  Når jeg får tenkt meg om, så vil jeg nok foretrekke å stå over en bonde, enn å ligge under.

 7. Leif E sier:

  Kan vi få noen beach bilder fra Bahamas, Rune? Istedenfor denne usedvanlig trettende diskusjonen 🙂

 8. Atle G sier:

  diskusjonen er fin, den :-). Hvis vi er lei av «stå/ligge en bonde over», må vi finne på nye bilder (metaforer). Gausel hadde i 1986 en ny metafor for «å ta/vinne en bonde» (i en situasjon der spilleren hadde angrepet hele partiet og så tok seg tid til å vinne en bonde før angrepet fortsatte): «Som en fjellgorilla tok han seg en velfortjent bananpause».

 9. Geir Sune sier:

  Ja, det er bra med slike diskusjoner. Hvis «å stå bonde over» har blitt for gammeldags, må jo hele Norgeseliten få et moderniseringskurs. 🙂

  I tillegg til det Atle har sagt, har jeg et annet problem med verbet «å lede» i sjakksammenheng, nemlig spørsmålet jeg hører av og til: «Hvem leder?» Hvis hvit står to bønder over mens svart kan sette forsert matt, er det spørsmålet tvetydig, for det kommer an på hva man legger i «å lede.»

 10. Kristian T sier:

  Når klubbens leder på ingen måte går foran med et godt eksempel, er det godt at andre tar tak og vinner. I år har GM-ene våre vist hvor gode de er, kanskje særlig Jon Ludvig som har vunnet både mulige og umulige stillinger. Moro var det også at Sebastian innleedet førstelagsspillet med en knusende seier med svart. Ingen debutantnerver der i gården!

  Jente-/kvinnelaget vårt tapte dessverre 1,5-2,5 etter at Ellisiv overså en vinst. De kommer garantert stert tilbake!

  • Ole Chr. Moen sier:

   Jentene, overseelsene eller gevinststillingene?

   OSS 2 vant komfortabelt 3,5-1,5 mot Moss 2 lørdag, men tapte 3-2 mot Nordstrand 1 på søndag. Martin Valla satt igjen til slutt og vant et interessant sluttspill mot Bror Thanke, men før det hadde hans navnebror Martin Østtveit, som var den på laget som sto sollid hele tiden, vært så uheldig å tape på tid i det 40. trekk. Det kan allerede nå slås fast at det neppe blir noen OSS-seier i Østlandsseriens førstedivisjon.

 11. Viggo sier:

  Men, vi kan vel alle være enig i at en majestet som trøstespiser bønner i sitt fangehull, er et
  trist syn.

 12. Leif Ø. sier:

  Må bare legge til i denne diskusjonen om å lede i sjakk, så ergret salige Knut Bøckman seg ganske mye over Runes innføring av den betegnelsen i sjakkspalten i Aftenposten. Knut hadde jo et meget konservativt språk, noe som riktignok ble noe modernisert de siste årene, men han hadde en fin nese for språklige finesser. Selv oppfattet jeg vel Runes betegnelse ”lede” som en slags språklig folkeliggjøring.
  Men hvorfor kan man ikke bare si f.eks. hvit har to bønder mer? Da tar man jo ikke stilling til hvem som står best. Å uttale sg om hvem som står best (eller leder) kan jo ofte være litt mer komplisert i sjakk. – Hvit har to bønder mer, men svart har et farlig motspill, for eksempel, er mer presist.

 13. Ole Chr. Moen sier:

  Oss 2 vant 3-2 både lørdag 11. 2. mot Drammen Tigers hjemme og søndag borte mot Hønefoss. På lørdag vant Lars Oskar og Håkan Mattson sine partier mot Lars Hjelmås og Bjørn Egede-Nissen. På søndag vant Pål Skogli sitt første lagkampparti mot A. Thingstad, og avgjorde dermed matchen, siden de andre partiene endte remis.
  Godt disponert av lagleder John Kristian Johnsen, og morsomt med unge og gamle på samme lag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.