Inntrykk fra landsturneringen
Gratulerer til jubilanten 1911 med vel overstått kjempearrangement! OSS fikk to velfortjente norgesmestere i lilleputtmester Ulrik Olsen (12) og seniormester Ragnar Hoen (70). Begge vant klare og overbevisende seire. Ulrik hadde roen og kontrollen i alle partiene, mens Ragnar var best da det gjaldt og vant et meget godt parti mot sin farligste konkurrent, vårt tidligere medlem, sluttspilleksperten Jarl Ulrichsen (nå Trondheim).
Våre spillere i eliten var ikke helt på høyden, men kom i mål på et vis. Andreas Moen avsluttet sterkt og endte med 4 poeng etter en katastrofal start (1/2 av 5), mens Daniel Kovachev avsluttet sørgelig med lang rokade. Daniel må ha hatt en god start siden han likevel gikk opp i rating. (Jeg har ikke helt oversikt siden jeg – som Andreas – spilte en «annen» turnering enn Daniel).
Leif Erlend Johannessen fikk en hyggelig avslutning da han mattet Djurhuus med springer og løper mot enslig konge. I seriesjakken har Leffi klart dette med ett minutt på resten av partiet, så den ekstra timen han hadde til rådighet denne gang, var mer enn nok.
NM-general Johs Kjeken imponerte med å lose arrangementet i havn uten mobiltelefon. Slikt står det respekt av. Jeg husker at OSS gav avkall på vår opsjon om å arrangere NM i 2009 da vi i styret den gang fryktet at vi manglet nok frivillige. Derfor var det hyggelig å se at 1911 kunne stille med så mange folk i de ulike rollene. Det meste gikk knirkefritt, særlig vil jeg fremheve mamma Urkedals bakverk og Silje Bjerkes gode «gammeldagse» papirbulletin (kanskje den burde legges ut som pdf, også?).
Arrangøren gjorde også en god jobb med sekretariat, livesjakk (en vanskelig øvelse, men Andrei Olsen ordnet opp etter noen innledende problemer), hjemmeside osv. Jeg ser at internettguru Gullaksen er misfornøyd med hjemmesiden. Kritikk fra slikt hold må man selvsagt lytte til. Problemet er vel hvor mye tid og hvor mange frivillige som kan avsettes til de ulike oppgavene. 1911 er kanskje den klubben i Norge som kan stille med flest frivillige, og da synes jeg vi må erkjenne at dette er omtrent så proft et frivillighetsarrangement kan bli i sjakk-Norge.
[poll id=»24″]
Gullaksen – eller vår egen Tarjei – vokser ikke på trær. Sjakk-NM er først og fremst et arrangement for deltakerne på stedet, og da er hjemmesiden primært en informasjonskanal med programtider osv. Og på dette området fungerte hjemmesiden utmerket (dog ikke da den lå nede). Gullaksen selv – med hjelp fra bilder fra Bjørn Berg Johansen – hadde for øvrig gode oppdateringer underveis (som alltid).
Hvis sjakk-NM skal være noe mer enn det vi fikk denne gangen, trengs det nok litt mer medie- og sponsorjobbing. Begge deler er muligens lettere i mindre byer enn Oslo. På mindre steder har man også bedre utearealer enn Oslo vest kunne tilby. Et pluss for Njårdhallen var miljøhallen med gode analysemuligheter, kantine og Sjakkbutikk/hus.
Vår familie savnet pratelagsjakken – Lahlums geniale oppfinnelse, men vi kan jo snakke sammen hjemme i stua.
Av gode OSS-prestasjoner nevner jeg: Leif Erlend Johannessen (5. plass elite); Svetoslav Mihajlov (6. plass mester); Tor Wetle Hoem (2. plass klasse 1); Jens Petter Olsen (3. plass klasse 5); Per Ofstad, Stein Sollid og Rickard Wicklund-Hansen (3., 4. og 8. plass i senior); Lars Oskar Hauge, Armin Gholami og Sebastian Mihajlov (6., 10. og 11. plass i junior), Samuel Riiser (8. plass i kadett), Eskil Ekeland Grønn (5. plass i lilleputt) og sist, men ikke minst en meget sterk 2. plass til Martin Bergsjø Østby i en knallhard miniputtklasse. Jeg tar også med strålende prestasjoner av våre bimedlemmer Aryan Tari (2. plass i junior) og Johan Sebastian Christiansen (som forsvarte fjorårets suverene lilleputtseier og ble norgesmester i kadett).
Norgesmestertittelen henger høyt og lyser evig i historiebøkene. Derfor er Ragnar Hoen og Ulrik Olsens prestasjoner i en klasse for seg. Jeg synes derfor Oslos beste putter burde prioritere litt annerledes, for eksempel ved å kjempe om NM-tittelen i kadettklassen (aller helst i lilleputt – kanskje ved å innføre en «lilleputt A» og «lilleputt B» (Brekkes forslag)). Det blir litt feil med putteinvasjon i juniorklassen. NM er en sosial greie; i riktig gamle dager har jeg hørt at juniorene ofte sjekket opp stedets lokale damer (men det var kanskje bare skryt).
[poll id=»25″]
Jeg skjønner jo at tidene har endret seg. Nå er det jo heldigvis også flere jenter som spiller sjakk – slik at jeg trekker tilbake forrige avsnitt (om juniorer og sjekking og slikt). Og puttene er jo mye bedre enn vi var. Like fullt, hvis fokuset er på rating, er man på galt spor. En løsning kunne være å la uttak til VM og EM basere seg utelukkende på to turneringer: NM for ungdom og landsturneringen.
All erfaring viser at ratingen kommer selv om du ikke tenker på den. Spillestyrken og damene derimot må man jobbe litt for.
ops! jeg glemte Getzern i eliten. Jeg trodde han var i junior og sjekket damer ;-). Uansett, solid av Nicolai – langt foran undertegnede.
Det var to ting som særlig imponerte meg.
For det første Ragnar Hoens seier i seniorklassen, der han fikk konkurranse fra flere sterke og vesentlig yngre folk.
For det andre Tor Arne Hauges seier i seniorklassen i lyn-NM. Fra 70-tallet i Akademisk husker jeg at Hauge hadde tilnavnet «Lynet» – og det var ikke ment som en komplimang! Endelig – som senior – levde han opp til betegnelsen!
Ellers var undertegnede plaget av varmen i lokalet under lynsjakken på fredag.
jeg husker også at Hauge på begynnelsen av 80-tallet ble kalt for «patt-spøkelset» i NSb – om det var ment som et kompliment eller ikke, det kan jeg ikke huske.
haha sjekke damer? hva skal det bety?:)
hva var det du egentlig brukte de solbrillene til, Nicolai?
Anbefaler lesere som kommer via Bergens å ta en titt også på Tarjeis reportasje med mange flotte NM-bilder: http://sjakkselskapet.no/2011/07/11/ulrik-og-ragnar-ble-norgesmestre/
Dette er slik det pleier å være: NM fullroses av de som har sett det på nært hold, men de som har prøvd å følge med via internett, er hoderystende. For ingen gadd å vaske utstillingsvinduet – og NM er tross alt nettopp det.
NM er en mulighet til å vise frem og få omtale av supertalentene, 80-åringen som har vært med 50 ganger, svensken, kjendisene. Det finnes et lite osean av lokalaviser som kunne vært interessert i stoff. Under NM i Bergen i 2009 så vi en voldsom interesse fra lokale medier bare de får de tilberedt, de skrev om bokseren som spilte sjakk, om norgesmesteren, viste video av lynsjakken, de hadde arrangøren på direkte-radio og snakket med ungene.
Alt dette var et resultat av at noen i staben planla og utførte, klekket ut vinklinger og maste på journalistene. Til og med avisene i Porsgrunn og på Hamar ble nedringt. Sakene kommer ikke av seg selv, selv om jeg stadig blir overrasket over at sjakkfolk tror akkurat det.
Så – jeg er selvsagt enig med Gullaksen. 1911 gjorde sikkert en glimrende jobb for alle som var der, men nettsiden var faktisk bedre i 1998 i Oslo!
Noe av problemet er at hvert år må en ny arrangør og nye folk finne opp kruttet, og vi så hvor galt det gikk denne gangen bl a med liveoverføringen. Jeg nekter å tro at noen hadde testet teknikken før runde 1. Men her må da forbundet kunne bidra? Det kan ikke være mye forlangt at en livesending fungerer i de fire første rundene i året 2011?
Jeg synes heller ikke det kan være for mye å be forbundet sette opp noen krav til nettsiden og informasjon. Det har vært diskutert i årevis. Ja, forbundet burde som nevnt bidra selv, det er jo deres arrangment.
Hilsen
Ole Valaker
Enig med Ole i at vi (sjakken) bør være proffere i forhold til media. Jeg skrev om dette i NSb i forbindelse med Sandnes-NM 2005, som ellers var et utmerket arrangement. Bergen 2009 var flinke med blant andre Ole på laget, men stort sett er man vel prisgitt at det tilfeldigvis viser seg å være en mediesmart person i arrangørstaben. Et paradoks er at vi sjakkspillere forventer stadig mer av arrangørene, mens det blir stadig færre av oss som er villige til å bruke fritid til å arrangere (eller lage hjemmesider). Resultatet er at flere og flere større sjakkarrangementer – også i Norge – gjennomføres av profesjonelle aktører. På den positive siden gir dette en kvalitetssikring av arrangementene, men det forteller oss vel også at dugnadsånden (eller hva det kalles) i sjakk-Norge (og Norge for øvrig) har sett bedre dager. I dette lyset kom 1911 fint ut av oppgaven med stor mobilisering av frivillige, selv om de altså manglet en mediestrategi.
Jeg er enig i at nettsidene var svært dårlige – men noe jeg har lest lite om er den svært dårlige luften i spillelokalet, som jeg opplevde selv når jeg var på noen sporadiske besøk.
Valaker har heilt rett, både forbund og framtidige NM-arrangørar bør lese det han skriv nøye. Eit NM har stor interesse blant mange som ikkje er på staden. Eg prøvde t.d. å følgje med frå Kina. Utruleg at det eksisterte ein papirbulletin som ikkje vart lagt på nett, den ville eg jo gjerne fått med meg.
Og kjære sjakkforbund, få slutt på denne stikkampen. I alle andre sportar ville slikt vore uakseptabelt. Og det må jo vere meir stas for ein arrangør å kunne utrope ein vinnar på staden.
Papirbulletinene var ikke gratis, så det er kanskje grunnen til at de ikke ble lagt på nett underveis? Jeg ser at arrangørene har lagt dem ut nå i ettertid.
Akkurat resultatene ble eksemplarisk og fortløpende oppdatert på nett, og selv pleide jeg å følge med på andres resultater bl.a. på t-banen hjemover etter at jeg var ferdig med eget parti. Men det å slå opp i resultatlistene er selvfølgelig noe for de mer spesielt interesserte. Noen artikler hadde ikke vært å forakte, og live-partiene burde jo fortrinnsvis ha fungert …
Og jeg er enig i at denne stikkampen virker både underlig og unødvendig. Når blir den egentlig spilt?
det er det vel ingen som vet ennå; normalt spilles stikkampen tidlig om høsten. Unntaket var i 1982 da Tiller (23) og Simen Agdestein (15) delte seieren. Sommeren og tidlig høst 82 var Tiller sterkest; senhøsten 82 var de jevne; og i juleferien hadde den fremmadstormende Simen endelig passert Tiller i spillestyrke. Simen vant stikkampen ved årsskiftet.
For oss som satt på jobb og ønsket å følge med på NM via internett var dette et sørgelig NM. Bedret seg mot slutten av arrangementet, men stort sett sider som hang eller var nede.
Moralen er muligens at man bør spille selv dersom man ønsker å følge partiene live?
Ser at Odd Ristesund (varmen) og Dag Sødtholt (dårlig luft) kommenterer forholdene i spillelokalet.
I min bok kjenner jeg bare til ETT ENESTE NM med ordentlig luft i lokalet: Park Hotell Sandefjord 1974. 30 grader ute, perfekt luft og temperatur inne.
Jeg slutter aldri å forundre meg over at folk greier å konsentrere seg hardt i 5-6 timer i badstutemperatur og minimum surstoff. Jeg klarer det definitivt ikke. Kanskje skyldes det en noe fremskreden alder, men jeg har problemer med å akseptere det…
Jeg hadde ni strålende dager under NM. Det virker som noen er mer opptatt av å klage på det lille som kunne vært bedre enn å berømme alt det som var bra. Det burde være unødvendig å sutre så mye. Som medlem av arrangørklubben kan jeg jo beskyldes for å være lite objektiv, men jeg er ganske sikker på at reaksjonen min ville vært den samme uansett.
Sjakkvenner, vær vennlige!
Vil bøye meg for arr og gratulere 1911 med vel gjennomført turnering. Både lokalitet og luft er forhold som er vanskelig og styre. Slike gigant arrangement må derfor være svært krevende.
Er tanken om et fast arrangørsted vurdert når forholdene er slik Gunnar beskriver de?
Problematikken knyttet til nettoppdatering lar seg sannsynligvis enkelt løse – viss/når arr velger å prioritere dette. Slike ting styrer de ut fra disponible ressurser.
Håper 1911 ser tilbake på et, for de, meget vellykket arrangement med både positive happeninger og svært gode tall. Takk til de!
Hilsen Øivind
Skjervøy
@Anders Iversen: Det er ikke for første gang en opplever at legitime klager avfeies som sutring: for dårlig luft er ikke noen «liten ting». Jeg var faktisk oppe på fredag for å registrere meg for NM-deltakelse – men snudde praktisk talt i døra når jeg merket at jeg formelig hev etter pusten. Og det var før mesterskapet allerede hadde begynt – det var bare helt utelukket å tilbringe ni dager under slike forhold.
ble blendet av lyskasterne, lysømfintlige øyne, ekkelt å se på brettet
^.^ trenger ikke briller for å sjekke damer 🙂
Men det gjør vel ingenting at visse sørafrikanske damer mener at du ser godt ut i solbriller 😉
Sjakkspillere er tilpasningsdyktige, og selv dårlig luft venner man seg til. Heldigvis hadde vi en elendig sommeruke værmessig i Oslo. Det reddet nok arrangøren…
Bulletinene var de beste jeg har sett på mine 28(?) Landsturneringer. En perfekt blanding av intervjuer, god kommenterte partier, nebegynnerstoff, bilder og utenomsjakklig prat. Enig at de burde vært lagt ut på nett samme dag de ble trykket, eventuelt med en dag forsinkelse hvis arrangøren er redd for tapte inntekter.
Som sjakkjournalist er det sørgelig at ikke en gang alle livepartiene er blitt lagt ut som pgn-fil ennå, og at det heller ikke er lenker til live-partiene fra runde 1-8. Jeg vet at Kvisvik og Haarr hadde flere (mange?) partier på live-brettene, men de hadde 0 partier hver i bulletin 0-9.
Er det bare jeg som syns det er trist at kongressen kuttet i tenketiden til neste års Landsturnering? Jeg var enig i forrige redusering som hadde som formål å fjerne hengepartier. Men nå får altså NM kortere tenketid enn seriesjakken (men 6-timers partier i seriesjakken står vel også for hugg, regner jeg med).
Enig med deg Rune. Betenkningstiden i landsturneringen synes jeg er utmerket. Burde det ikke legges vekt på spillernes syn i denne forbindelsen?
Jeg visste ikke at betenkningstiden skal reduseres neste år, men vil – med ståsted litt lenger ned i klassene – også si meg enig i at det er synd. Det virket da som om vi var flere som med fordel kunne hatt mer (snarere enn mindre) tid når det nærmet seg tidskontrollene. 😉 Hvor mye skal tiden reduseres?
Ifølge Gullaksen/Bergens ble det vedtatt å innføre FIDE-tid: 90 minutter på 40 trekk og 30 minutter på resten av partiet med 30 sekunders tillegg pr. trekk fra trekk 1.
Jeg synes alle som stilte opp for arrangementet til SK 1911 fortjener ros for den innsatsen de gjorde. Alltid hjelpsomme, og alltid med et smil på lur! 🙂
Fra mitt perspektiv som deltaker var det største problemet den tunge og varme luften i spillelokalet. 🙁 Selv var jeg under partiene påpasselig med å drikke godt med vann, og å gå ofte ut for å trekke frisk luft når det var motstander i trekket. Men i 2011 synes jeg vi burde kunne forvente bedre luft i spillelokalet enn dette!
Er d lov at peke ut to ting:
Luften og livesendingen
Mener at et NM ikke kan arrangeres med slikt klima i fremtiden. KSK hadde blogging under hele arrangementet og berget litt liveoppdatering. Et ansvar som ligger hos sjakkforbundet:Luft og Live.
Ellers prikkfritt. Grattiss!!!!!!!!!!!!!!
Det er fristende å delta i denne meningsutvekslingen. Da er det naturlig å begynne med å takke de frivillige som gjorde en stor innsats. Johs. Kjeken ble etter et sykdomsforfall på kort varsel innkalt som ansvarlig turneringsleder også da OSS arrangerte NM i Njårdhallen i 1998.
Om turneringsledelse
Norske turneringsledere er gode på det arrangements- og regeltekniske. I Njårdhallen startet rundene presis, og rapportering av resultater m.v. var rask og korrekt. Dette er viktig! I tillegg til den tekniske tilretteleggingen er det viktig at rammen rundt arrangementene er god. Lyst skal det være, og når man skal yte sitt beste bør luften være god og støy må begrenses. RU kunne kanskje be Bjarke Sahl gi et lite kurs i tilrettelegging av arrangementer.
NSF’s rolle
Forbundet har det overordnede ansvaret for Landsturneringen. NSF kan ivareta dette på flere måter; for eksempel ved å opprette en egen gruppe med den nødvendige tid og de faglige forutsetninger for å godkjenne rammen for Landsturneringen. Spillested b;r v’re godkjent i god tid, det vil si minst ett år før mesterskapet. Med et slikt profesjonelt støtteapparat er det fortsatt mange klubber som kan arrangere NM.
Det er viktig at NSF\s medlemmer har tiltro til at det blir et godt mesterskap. Er denne tilliten på plass, kommer vi tilbake til deltakertallene fra fem-seks år tilbake.