Noen inntrykk fra sjakkfesten
Det er en strålende sjakkfestival Øystein Brekke har satt i gang på Fagernes. Mange OSS’ere er i sving – selv var jeg beskjedent med de første dagene som sjakk-far. Brekke har fått med seg blant andre Tarjei og Sverre i arrangementet. Tarjei spiller dessuten selv i A-gruppa og har derfor ikke tid til å oppdatere vår egen hjemmeside med sine kvalitetsrapporter.
Her en noen få sjakklige inntrykk etter hukommelsen (med vekt på OSS; uten faktasjekk): Vår tidligere kasserer Odd Ristesund er på full fart oppover ratinglistene igjen, gud vet for hvilken gang. Imponerende, Odd! Hans 5 av 5 i Fagernes GP var barneoppdragelse av høy klasse.
Leif Erlend spiller igjen bedre enn sitt rykte (d5 mot Harr og Txb5 mot Kovachev var typiske Capablanca-kombier, slike som alltid dukker opp i Leifs hvitpartier. Det er slik Caissa belønner folk med sjakkforståelse; det er ikke tvil om at Leif er den nordmannen i Valdres og omegn med høyest sådan).
Daniel og Nicolai er blitt så gode som ryktene vil ha det til. Synd at ikke Nicolai prøvde å slå denne GM’en som snublet inn i preppen. Daniel imponerte med en pen seier mot den ville engelske GM’en som senere hevnet seg ekstremt brutalt på to av norsk sjakks hedersmenn: president Jøran og webmaster Gullaksen. En annen brutal sak var Westerinens behandling av Aryan (etter at Westerinen selv hadde fått kraftig juling av Gullaksen). Aryan er likevel den som har imponert mest av puttene gjennom seieren mot Lars Oskar. Det virket ved rask gjennomgang som et virkelig godt parti med stor vilje bak (ellers har jeg også sett en del dårlige partier i turneringen – ingen nevnt, alle glemt). Lars Oskar startet for øvrig fint med å lure Jøran i en taktisk duell i 1. runde.
Ellers tjener selvsagt alle våre putter masse rating; men bedre enn rating er GM-skalper. Mest imponert er jeg derfor av Rune Myhrvolds forsøk på å slå GM Lars Karlsson. Jeg skjønte ingenting av Runes spill; han ofret tidlig en bonde og var i 30-40 trekk totalt uinteressert i å vinne den tilbake. Da han til slutt tok bonden, vant han raskt en bonde til, gikk ut av trekkgjentakelse … og bukket offiser. Et heroisk forsøk.
Blant andre sjakklige høydepunkter skynder jeg meg å nevne Taksrud i 1. runde; Stenersen og Thingstad-brødrenes seire mot tittelholdere, og nestor Ofstads kjemping i dobbeltrunden.
Takk for stemningsrapport, Atle. Blant OSS’erne må også nevnes Richard (Bjerke). Han holder lekegrind med de unge i hver runde, som idag mot Lars Oskar, men når fordelen skal omsettes etter 40 trekk er det ikke mer energi igjen. Europamesteren i shogi tar det imidlertid med godt humør. Forhåpentligvis får vi med Richard i lagsjakken neste sesong, selv om mye annet svikter etter passerte 50 er stadig sjakkforståelsen intakt.
Ellers er det mye å se her på Fagernes. Idag besøkte jeg en gammel husmannsplass balanserende på en bergkant. Der bodde husmannen på Nes gård med kone, ti barn, to kyr og fem høns. Det klarte de seg på.
“selv om mye annet svikter etter passerte 50”
Er det mulig å være litt mer presis? Gjelder dette Richard eller generelt?
Hilsen en som nærmer seg 50.
Det er gledelig å høre at turneringen på Fagernes ble en suksess. Å arrangere en internasjonal sjakkturnering krever unike egenskaper. Et slikt arrangement er meget lett et kostnadssluk, det kreves en evne til å kommunisere med et stort antall mennesker, og i det hele en utholdenhet helt utenom det vanlige. Ofte kan det mest hensiktsmessige være at det er én person som driver frem et slikt prosjekt.
Vi har i år tre personer som står bak internasjonale turneringer, ved siden av Øystein Brekke arrangerer Bjarke Sahl for fjerde gang Sveins Int. i OSS innenfor en gitt ramme på 60 deltakere. Denne turneringen er, innenfor sitt ambisjonsnivå, en etablert suksesshistorie.
Endelig er H.O. Lahlum tilbake på banen med en internasjonal turnering i Oslo til høsten. Den ser lovende ut.
Det kan være at dette for norsk sjakk er et optimalt nivå, og at det slik sett er greit at ACC ble lagt på is i 2011. Det er viktig ikke å bruke opp de menneskelige og økonomiske ressursene vi har.