DEILIG Å VÆRE  NORSK I CANADA

 

           Sterkt krydret rapport fra vår mann i Montreal, Willy L. Olsen.

 

 

Jeg har alltid vært av den formening at om min ringe person en dag skulle dukke opp i et kryssord, da måtte toppen være nådd! Så derfor takk til “OSS i mellom” som i  siste nummer oppfylte min store drøm!  (a7 – e7,  vår mann i Montreal.)    Også all honnør til redaktøren, Knut Bøckman og hans dyktige stab som på en utmerket måte har gjenoppvekket klubbavisen.

Beretningen om Gausels GM – bragd, Ofstads fremragende prestasjon i  Senior – VM samt vår talentfulle

Junior  L.E. Johannessens glimrende VM – innsats, bekrefter at OSS er i stadig  fremmarsj – på bred front!

“Herover”  prøver jeg å følge opp på beste måte og startet følgelig i den tradisjonelle romjulsturneringen (Santa Claus Open 1995) som  fant sted på Crown Plaza Hotel , Montreal.

De fleste av Quebec’s elitespillere deltok, der i blant IM  A. Lesiege og IM J. Herberth.

I første runde gikk jeg ned med brask og bram mot turneringsvinneren, Oleg Linskij, en russisk immigrant som oppnådde den perfekte score av 5 pøng på like mange runder.

I den andre runden møtte jeg en tyskættet spiller med det truende navnet Luger.  Dog , med fortid som bl.a. gammel isbjørnjeger, lot jeg meg ikke imponere, “trakk” hurtigst – med etterfølgende  “brakseier” til undertegnede.    Etter vinst mot Marc Moisan –  Plante (2160),  samt remis mot to solide mesterspillere (exsperts som de benevnes her), var jeg godt fornøyd med årets julefeiring…

Forøvrig er min erfaring at under et sjakkparti tenker en ikke bare varianter, taktikk og strategi – nei, tankene har lett for å fly sine egne spesielle veier, - mitt parti mot den canadiske juniormester av året , kan stå som et eksempel på det…

Her følger partiet, med kommentarer etter  “hopp og sprett - metoden”.

 

 

                       Hvit: Willy L. Olsen     Sort: Marc Moisan – Plante

 

1.d4, d5  2. c4, Sc6   

Trekket er så vidt jeg vet, godkjent teori, men på meg virker det rett og slett ufyselig!  I OSS,s klubbmesterskap for 1985, hvor jeg  lykkedes snyte en rekke kjente kunstnere på konfekten ved å erobre en flatterende andreplass, - et halvtpøng etter Ulrichsen, –  spilte Einar Gausel dette mot meg.  Selv om han allerede da ble regnet som ganske “grusefull”, oppnådde  han kun remis.  Den gangen (som nå) kjente jeg ikke teorien på dette trekket, men som gammel ringrev synes jeg man bør kunne vederlegge slikt  ved brettet!

3. cxd5   

“En fiende mindre”, ett av tidligere  norgesmester  Jørgen Saurens, (populært kalt “Sjefen”), yndlingsuttrykk…

3 …, Dxd5  4. Sf3,  e5   5. Sc3, Lb4   6. dxe5   

Ett for meg atypisk trekk, men her hadde jeg mine gode grunner.   Sorts Dame er truet, og  her mintes jeg Sjefens enkle råd at “ om ditt trekk innebærer en trusel, er det som oftest godt!” Sjefen som med rette var fryktet som en fantasirik og farlig angreps-spiller, kokketerte ofte med at han var både norsk - og nordisk mester ( sistnevnte titel i 1. klasse, men akkurat 

det presiserte han aldri!)  uten noen gang å ha åpnet en sjakkbok.  Og med henblikk på de yngre som leste teori, kunne han  på sin lett ironiske måte tilføye: “ Mitt spill er ikke puggverk!”  Dagens computeravhengighet ville han nok ikke hatt mye til overs for…      

 

6. -Dxd1           

Et sjakkparti inneholder som kjent  ofte en rekke psykologiske momenter    så også her.  På forhånd  antok jeg at med sin høyere rating, ville nok min unge motstander spille hardt på gevinst.  Jeg syntes også å observere at just hjemkommet fra junior - v.m. i Tyskland, struttet han av selvtillit! Ved å lokke fram dronningavbytte –  som riktignok kostet meg rokaden, håpet jeg på  at det å framtvinge gevinst, kunne bli ham en litt for stor oppgave.  På dette stadium av partiet, mintes jeg også  Dr.Storm Herseth’s ord om at “disse yngre har jo ikke begrep om sluttspill!”  (Kanskje burde han ha tatt med midtspill i samme slengen!)

 

7.  Kxd1 Lg4   8.Lf4    

“Man er jo forsvarsvennlig”,  ville overlærer Strandenæs her ha sagt, på sitt sobre og meget velpleiede riksmål.   På femti og sekstitallet kunne man  på søndag formiddager regne med å finne forannevnte herre, samt Holm og Høye, ivrige opptatt i vennskapelige kaffepartier. Tonen blant dem var kultivert og gemyttlig. Innsatsen var 50 øre, men her gjaldt det mest prestisjen.

“Sjefen”, den alltid tilstedeværende, kunne da på sin småertende måte la sin myndige røst lyde omtrent som så: “Si meg , Herr Strandenæs, får de nø “margarin” på din gode venn Høye i dag?”   Hvortil Strandenæs,  særlig om han lå nø under, lettere irritert kunne svare: ”Tør jeg, herr Sauren, på det mest instendige be om å bli spart for flere av Deres infantile impertinenter, takk!”

En mystisk person, - “Mannen med bikkja”,  svevde også i bakgrunnen, - men det får bli en annen skål…

Høye og Holm hadde ellers sin faste plass nærmest hovedinngangen i “det ytre rom”.  En søndag, i påvente av at et passe blitzoffer skulle dukke opp, var jeg en takknemlig tilskuer til en batalje mellom de to kombattantene, som Høye gikk seirende ut av.  Rent spontant,  og “on the spot”,  ga jeg til beste følgende lille åndsverk: 

Da Høye og Holm gikk holmgang,

gikk Høye Holm - en høy gang!

Høye forsikret meg omgående  at han betraktet dette mitt lille kvad som et stykke meget høyverdig pøsi, - og med min inngrodde respekt for de eldre, så jeg ingen grunn til å protestere!

8.  - , 0 – 0 – 0  

Virker  “fruktinngydende”,  men …

 

9.Sd2

Gir hvit et lite pusterom, og muliggjør en hvit opprulling av sentrum  -  eller “ sentrup”  som min gamle venn,  tidligere Oslomester Thorbjørn Gravseth  (“Grabus”)  brukte å si.     Heller ikke avslag på c3 fant jeg grunn til å frykte,  selv om løperparet  “gjennom de mange år”  (Sjefen- citat) har  vært meg til megen glede!

9.  -  ,  Sge7   10.  f3  Le6 

(Tilbake,  My Lord!)  

11. e4,  

Sentrum erobres!  

11. - ,  Sg6   12. Le3  

Prisgir merbonden, men unngår forviklingene etter 12. Lg5!?   (Jeg skulle jo bare ha remis!)      Her  var det at jeg på forunderlig vis syntes å høre Sjefens sonore røst: “Hva man har i overflod , kan man alltid gi tilbake!”  ( En gang han var i særdeles godt lune, tilbød han meg å  arve navnet hans, hvilket jeg tok som et stort kompliment…)

12. Sgxe5  13. Kc2   

Utvikling for en hver pris, selv om det her kostet meg løperparet.  

13. -   Sd4+  14. Lxd4  Txd4   15. a3 Le7  16. Td1    

Bonderovet på a7 med Sb5,  syntes meg nø risikabelt  “uvisst av hvilken burgunder”.   Her rant det meg i hu at på syttitallet mottok klubben en utmeldelse fra et nø sensitivt medlem som hevdet at han hadde gått trett av dette evindelige “burgunderpratet”.  Omtrent samtidig kom der også en utmeldelse fra et annet medlem som visst nok ikke var fornøyd med farven og mønsteret på klubbens gardiner…     Akk ja, -  styrene hadde litt å stri med,  også på den tiden!

16. - , Thd8  17. Le2 c6  18. Sb3  Txd1 19. Txd1 Txd1  20. Sxd1      

    

Dermed røk sjansen til å praktisere hva Doktor’n så treffende kalte for“tårnspill”.  Personlig minnes jeg Doktor’n best fra våre utallige lynmatcher på 50 – 60  og 70 – tallet!   Med hvit, tillot han meg alltid  å spille Albins motgambitt.  Her fikk jeg   utfoldet min ville angrepslyst, dog ofte med “vekslende helium”,  da Doktoren  til fulle virkelig var en av dem som behersket den edle forsvarskunst!   Våre seanser trakk gjerne et stort publikum, om enn ikke i  “7 høyder”, som han en gang skal ha opplevet i Stockholm, visst nok  under hans remisparti mot den legendariske Samuel Reshevsky!  Hans underfundige responser på bakspillernes mer eller mindre vittige kommentarer, fikk ofte latteren til å runge i  O.S.S. lokaler!   Svein Johannessen  var en mester til å få Doktor’n på glid,  - i så måte!    Doktor’n analyseiver var viden kjent. Han kunne bruke uker på å analysere et interessant sluttspill. Jeg minnes  doktor Herseth som en ekte hedersmann, og vi hadde et utmerket vennskap, til tross for at jeg ved flere anledninger utviste sterk sympati for en viss Herr Gerhardsen!  

Men så var det dette partiet da…

20, - Kc7   21. Sd4 Lc8  22.f4  Sg4  23. h3 Sf6  24.Lf3  a6   25.Sc3  c5  26. Sf5

trakk jeg  og tilbød pent og respektfullt remis, men realisme er som kjent ikke de yngres sterkeste side, så han avslo og trakk: 

26: - Lx f5

og hvit har en sunn bondeovervekt på kongefløyen!   Dessuten anså jeg hans nei til mitt remistilbud som litt av en fornærmelse, så jeg ga omgående   kroppen min beskjed om litt ekstra tilførsel av adrenalin!  

27. exf5  Kc8  

Den unge manns vinstambisjoner tvinger ham nå til rettrett!  Hvit truet  jo med Sd5 og forsert springeravbytte, og med ulikefargede løpere ville stillingen selvfølgelig være død remis…

28. Kd3 Sd7  29. b3   

Objektivt et svakt trekk og neppe stillingens krav, men det viste seg ettehvert å bli  meget godt i den forstand at min motstander,  som den gang hadde en lynrating på 2222, gikk rett i tenkeboksen. Da han omsider kom ut igjen med

29.  - , c4+   

var det kun  3 minutter igjen på hans klokke.

30. bxc4  Lxa3  31. Sd5  

Her våknet omsider mitt gamle jaktinstinkt, og respekten for min motstanders bravader  var plutselig dalende, og for å styrke kampmoralen, fant jeg det formålstjenlig å rekapitulere nøn av mine egne meritter.    -    Hadde ikke jeg  til eksempel blitt nordnorsk lynsjakkmester i Mo i Rana  pinsen1958, samt norsk elitespiller, - eller enda bedre, -  overlevet elleville treminutters lynmatcher, bl.a. med den  ekvilibristsik begavede, superraske gitarist, Rolf Båstad?   Jeg kom også på mitt gamle slogan: “Frukt kjente han kun av navn – (thi han var langt nordfra!)”   Dette siste gjorde nok utslaget, og med fornyet selvtillit kastet jeg meg inn i sluttkampen!

31. - , Ld6   32.  g4  Sc5+  33. Kc2 Kd7  34. h4!   

Plutselig syntes jeg tydelig å kunne høre Sjefen hjalle ut sitt gamle kamprop: ” Fremover bar det, meter for meter!”  Fjernt fornemmet jeg også gamle Edbergs buldrende røst som rent profetisk blandet seg inn: “Vil du ikke ha remmi’ så skal du tapa – og så kan du stå der og gapa!”    

34. - , h6    35. g5 Kc8      

Her tenkte jeg oppmuntrende: “Nå er det ikke bare biffen som er mør!”  Med følelsen av riktig å ha fått “blod på tandemen”, og i min motstanders forrykende tids –nød, - avfyrte jeg lynraskt og lett foroverbøyd, og etter sigende i hoftehøyde – følgende kontante miniserie:   

36. f6! Lf8   37.Se7+  Lxe7     

 Etter f.eks.Kd8, vinner, som man lett vil se, Sf5!   38. fxg7!  Som skutt ut av en kanin avgjør nå den virile dobbeltbonden  partiet!

Her skiftet jeg omgående magasin i kulepennen, trykket juniors framstrakte hånd,  og noterte

1 – 0.