Gunnar Stake-Larsen er 70 år
Hvordan en Grefsen-gutt havnet i Nordre-Follo er et mysterium det ikke skal graves for dypt i, for hva som er relevant er båndene til sjakk og klubben, og faktum at Gunnar Stake-Larsen fyller 70 år siste dag i mai.
Feire gjør han med kone og tre barn, og venner på helgetur til Sverige. Harry-handel går aldri av mote. Minner fra oppveksten går til Mysterud jernvarehandel på Sagene, som skiftet form når fremtiden rullet over den, og barna vokste opp og flyttet videre til Kolbotn.
Lik mange av de gamle gjengangere i klubbens styre og stell har Stake-Larsen gått gradene innen faget jus. Han utmerket seg på studiene, og var vit.ass., og hjalp professorer og amanuensier på instituttet med praktiske gjøremål, kopiering og retting av oppgaver? Jeg vet strengt tatt ikke hva en vit.ass. gjør, bare at det er en ære forbeholdt de aller beste studentene. Slike oppdrag i de første årene av en karriere er ofte godt å ha med seg, og det var det nok også for Stake-Larsen. Han ble raskt vellykket forretningsadvokat og endte i Kvale Advokatfirma. Da suksessen var en realitet kapret han Gunn, eller var det omvendt? De har i alle fall holdt sammen på Kolbotn, der de bygget hus, og en kuriosa jeg husker er at investeringen i Utsiktsveien vekket oppsikt. Dagens Næringsliv skrev om alle millionene han brukte for å bygge hva de kalte Oppegårds dyreste hus, som var en sterk overdrivelse, og en rekord andre har sprengt tusen ganger siden. Hva som var sant var at han flyttet ut av byen, vekk fra Sagene og begynte å pendle.
Det var like etter fødselen av deres første barn, ei lita jente de kalte Barbro, jeg husker Stake-Larsen best. Fødselen var vel overstått, og samme dag feiret han i sjakklubben. Han var i storform etter en lang og begivenhetsfull dag. Nyheten at han ble pappa ble ettertrykkelig annonsert rundt bordet på utestedet der lynsjakkspillere i Bogstadveien samlet seg etter sjakk. Vi var mange den kvelden, så det var kanskje en tirsdag, men kunne like gjerne være mandag, torsdag eller fredag. Alle dager ble godt besøkt før internettet tok over mengdetreningen det er å banke på klokken i tretti raske partier. Stake-Larsen likte lynsjakk, og kunne spille for kronestykker. Men å gi dem bort var uaktuelt. Han fant ingen glede av å utfordre til tapspartier mot en stormester eller lignende. Han liker å vinne, og på denne dagen hadde familiefaren vunnet stort. Barbro kom først, deretter Sindre og Emilie. Som ofte før havnet vi denne kvelden på utested med bar i sentrum. Stake-Larsen smilte fra øre-til-øre da han bestilte og betalte for 11 flasker cava til de av oss som fortsatt hang med. Du blir ikke far for førstegang hver dag.
Barbro og søskene har vært med på en og annen landsturnering, som han tradisjonelt spiller når familien kjører rundt i nærområdet og er turister. Men det var yngste jente Emilie som faktisk deltok i en Landsturneringen. Første parti hun spilte var mot vår egen GM Jon Ludvig Hammer, og selv om han ikke var GM på tidspunktet, er det tøff matching. Hvorvidt det er årsak til at det ikke ble henne heller, vites ikke — men det er ikke for sent. Sjakk spiller du hele livet.
Det er lett å glemme sidekick til æresmedlem FM Ole Chr. Moen når det skal feires, for Stake-Larsen gjør litt mindre av seg på brettet, siden han hadde en krevende jobb når bestevennen levde makelig på staten. Ikke for å redusere Moens dommerkarriere i Trygderetten, mange år som direktør i pensjonskassa og utmerkede generasjonsbygging i egen familie i tillegg til bidraget han gjør i klubben. Gunnar Stake-Larsen har vært der hele tiden, og støttet Moen, og bidratt selv. Han var styrets advokat når Hans Chr. Siebkes ble for gammel, og satt blant annet i Heteys fond,. Han har vært spesielt uvurderlig de siste årene, da Moen sleit i gårdsstyret til Bogstadveien 30 etter at råskinn kapitalister lurte seg inn. Gunnar Stake-Larsen med sin sterkt intellektuelle forståelse av lov og rett. Hans praktiske erfaring etter mange år som forretningsadvokat var sentral i redningsaksjonen, og han har bidratt med mange dugnadstimer for å få oss hit. Klubbens side vant i retten, i begge instanser, og vi kan trygt si Stake-Larsen har mye å si for at vi reddet beboernes verdier i gården.
Det er en angrepspiller vi hyller i dag. Han liker skarpe varianter og har gjort en og annen bragd på brettet. Ole Chr. Moen forteller at de møtte hverandre i 1976, mens de fortsatt var studenter. Sammen med Lasse, som jeg ikke vet hvem er i skrivende stund, spilte de tre sjakk på det juridiske fakultet. Det var som vanlig et yrende sosialt liv i studietiden, men de fant tid til å henge over sjakkbrettet i kantina. Lasse hadde en sjakkbok i skreppa, og derfra dro de videre til klubben. Allerede 1977 debuterte Stake-Larsen i Landsturneringen.
Han har praksis som badevakt og kan skilte med møterett i Høyesterett. Moen påstår han er intellektuell, selv om han later som noe annet. Jeg vet ikke hva han sikter til, men det er i alle fall sant at bursdagsbarnet er ingen lettvekter.
Gunnar Stake-Larsen jobbet mye, og hang lenge på kontoret, så det ble sosialt viktig å gå i klubben for å slappe av med lynsjakk i de travle årene på 80- og 90-tallet. I likhet med undertegnende har Stake-Larsen vekslet mellom Mester og klasse 1, og de siste årene klasse Veteran/ Senior. Han har et par klasseseire og mange andreplasser i, og det er kun mulig fordi “sjakkenkene” Gunn, og Moens bedre halvdel Bente, henger rundt og passer på det praktiske.
De har holdt sammen lenge, og du vet det er kjærlighet når kona blir med på sjakkturnering.
Fint skrevet Sylvia. Du er på ditt beste når du øser opp historisk kunnskap om de innvidde i sjakkens indre sirkler i Selskapet. Fortsett med det.
Helt fantastisk😊. Du kjenner Gunnar godt.
Flott skrevet 😊
Gratulerer på kraftig etterskudd, Gunnar, og takk for en fin tekst, Sylvia!