Erling Kristiansen til minne

13 Responses

 1. AtleG sier:

  Trist, en stor klubbprofil som vil bli dypt savnet. Merkelig nok ringte Paul Svedenborg meg noen timer før jeg fikk meldingen om Erlings bortgang. Vibeke og jeg besøkte Erling på Røa i fjor sommer. Jeg gjorde et videointervju med ham, der han briljerte med sine talegaver, blant flere historier om ham og Paul. Noe av dette kan jeg kanskje vise i klubben ved en anledning. I klubbturneringer på sent 80-tallet spilte jeg mye mot Svein, Ragnar, Arne V.G. og Erling. Nå er alle borte. Det samme gjelder Poulsson og Zwaig. Den eldste, Per Ofstad, er heldigvis fremdeles et godt tidsvitne. Per er vel den som sto Erling nærmest i sjakkmiljøet.

  • AtleG sier:

   Det med Paul er kanskje ikke så relevant for de fleste. Men jeg er «besatt» av koblingen Erling (Vardø) og Paul (Narvik). De to er (ved siden av vårt medlem Sverre Heim fra Balsfjord og senere Tromsø) de beste spillerne fra Nord-Norge på 1900-tallet. I 2016 var en profesjonell fotograf til stede på tirsdagslyn i OSS og fikk tatt noen bilder av Erling og Paul sammen i herlig utfoldelse ved lynbrettet. Det irriterer meg at «vi» (sjakk-Norge) ikke har fått kjøpt disse bildene.

   • Leif Øgaard sier:

    Før måtte man nesten være medlem av OSS for å komme opp i norgeseliten. Derfor var Svedenborg et stort unntak og man kan lure på om hvor langt han ville kommet om han hadde vært en del av lynmiljøet i OSS i ‘lama-perioden’. Om Svendenborg var Norges Fischer, så var Erling Norges svar på Bent Larsen! Jo, synd vi ikke fikk de bildene.

    • AtleG sier:

     Fischer og Larsen – helt enig, god sammenlikning! Paul var Fischer som kom fra intet; «Kristian» var svært belest, litt dogmatisk, opptatt av sjakkprinsipper og like selvsikker som Larsen.

    • Leif Øgaard sier:

     Og Erling lignet jo litt på Bent og ofte var det utlendinger som tok han for å være Bent…., begge selvsikre i fremtoning.

 2. Pål Moe sier:

  «Kristian» var en av selskapets hjørnestener.
  Han vil bli dypt savnet, særlig blant medlemmer som har levd en stund.

 3. Sylvia Johnsen sier:

  Jeg vil minnes Erling Kristiansen som gjerne snakket om Sjakk-OL i 1966, og hvordan de kvalifiserte seg til finalen og delte hotell med legender som Bobby Fischer. Det norske lagets prestasjon dette året var et tilbakevendende tema på adskillige medlemsmøter i over 30 år, og det er nesten litt synd at han fikk oppleve at rekorden deres ble slått av det norske laget som tok 5te plass. Erling Kristiansen meldte seg på jubileumsbursdagen og jeg husker at jeg tenkte hvor surrealistisk det var at sjakkhistorie ville bli et tema på min store dag. Han kom og oppførte seg eksemplarisk, satt hele kvelden i samtale med de andre gjestene og historier fra Vardo falt i smak. Han endte med å bli en av de siste som gikk, nærmere kl 2 enn kl 1 på natten. Erling Kristiansen var allerede rundt 80 år. Året etter spilte Kristiansen og jeg på lag sammen i VM for seniorer, og tross «for høy» alder til å spille på 50+ tok han mest poeng. De store rommene med luksuriøst bad gledet ham stort, for badekar mistet han i flyttingen til pensjonistleilighet. Hver dag før frokost satt han lenge i badekaret og koste seg før turneringen, og han hadde stor suksess med oppladingen. Jeg var klar over at Kristiansen var syk, og det kom ikke helt overraskende når jeg fikk beskjed. Trist var det likevel.

  • Viggo Guddahl sier:

   Erlings entusiasme for sjakken kjente ingen grenser. Ingen kunne som ham utstråle slik ekte glede over å delta i ulike sjakklige sammenhenger; det være seg som spiller, læremester, kosør eller humørspreder. Han har betydd mye for meg, både på og utenfor brettet. R I P

 4. Øystein Brekke sier:

  Erling er en som vi allerede savner betydelig. Som sjakkhistoriker i den norske andedammen fortviler jeg også litt over ikke ha fått skrevet ned mer eksakt av fortellingene hans, blant annet om da Daan de Lange spilte piano for Castro, og på TV, under sjakk-OL i Havanna 1966. Forøvrig som Dag Orseth bemerket en gang: – Det bor en liten Erling Kristiansen i Bent Larsen!

  • Leif Øgaard sier:

   Ja, Øystein, synd vi ikke fikk skrevet ned mer. Det var jo to Olympiader som vi fikk i repeat, Munchen i 1958 der Bøckman var med og ikke minst OL i Havanna i 66. Den siste ble jo legendarisk der Norge for første gang kom til A-finale. Husker vel at Erling fortalte da Tal var på dansegulvet og la sin klump hånd på en utringet skulder til en dame som da skrek til. Så dukket ektemannen opp og slo en flaske i hode på Tal som endte på sykhus.

   • Sylvia Johnsen sier:

    Haha, den historien har jeg ikke hørt før… og jeg som trodde jeg hadde hørt alt om Havana 1966.

 5. Ole+Chr.+Moen sier:

  Bisettelsen i Vestre gravlunds nye kapell den 10. oktober kl. 14.30 hadde ca. 100 deltakere. Familien hadde stilt opp terrassebrikker som markerte hovedpersonens interesse. Presten holdt seg fortjenestemuligheter til liturgien fra 1939. Erlings livsløp ble beskrevet og forklart i kapellet, og i samlingen etterpå hjemme hos Erling. Per Ofstad redegjorde blant annet for seniorkarrieren, hvor klubblaget fra OSS i 2003 kom på tredje plass i EM for lag.

 6. Ole+Chr+Moen sier:

  Det er publisert en nekrolog i Aftenposten i dag, torsdag den 13. oktober. Den bygger på omtalen på siden her. Per Ofstad har bidratt med en omtale av Erling Kristiansen og hans’ generasjons deltakelse i internasjonal seniorsjakk. Den vil få en fyldigere omtale senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.