Sjakkspilleren Tom Jenkins

9 Responses

 1. gunnar sier:

  Som klubbspiller er jo slike partier drømmen! Få slått på f3, deretter går brikkene bare av seg selv i skjønn harmoni. Takk for å ha blitt invitert inn!

  • Leif Øgaard sier:

   Ja, det viser jo at Tom hadde talent. Han har sikkert spilt andre fine partier i klubben som bare ikke har blitt offentliggjort. Her var det både posisjonsspill og taktikk på høyt nivå.

 2. viggo sier:

  Hei Leif og Tom !
  Ser fram til klubbtreff.
  Hilsen Viggo

 3. Sverre Johnsen sier:

  Tom var en ganske bra taktiker og oppfinnsom lynspiller.

  Jeg husker «delvis» et lynparti han spilte mot Haugastøl etter en klubbkveld, antakelig sent på 80-tallet. Partiet kan ikke ha vart mer enn ca. 10 trekk. Jeg husker sluttstillingen, som var en meget omstridt matt, fordi jeg ble hentet inn som en slags dommer av en temmelig oppbragt Haugastøl. Han krevde å få slå Toms mattende dronning på d5 med et svart tårn på h1 som var snudd på hodet. Jeg endte med å gi Tom rett i at selv om tårnet stod på hodet, og utvilsomt var en forvandlet bonde, kunne det ikke flytte som en dronning.

  Jeg mente å huske at partiet var en kongegambit, men får det ikke helt til å stemme med sluttstillingen. Jeg skal poste partiet her hvis jeg klarer å rekonstruere det. Kvaliteten var antakelig temmelig lav, og pga. den omstridte bondeforvandlingen vanskelig å legge inn i en database. Men det er likevel et morsomt minne om Tom og lynlaget som satt og spilte 1-kronespartier nederst i lynrommet. Tom var ikke fast inventar der, men det var Haugastøl (sammen med blant andre Hasselberg, Teistøl, Eger, Ytreberg og Lowzow).

  • Leif Øgaard sier:

   Tom og Tollboden! Hørtes underholdene ut. Dette var nok ferskvare. Husker før når man ikke hadde en ekstra dronning brukte et tårn snudd på hode. Vet ikke hva reglene sier men sikkert et fint utgangspunkt for en disputt!

 4. Sverre Johnsen sier:

  Jeg tror jeg har klart å rekonstruere partiet (med litt usikkerhet om trekkrekkefølgen):

  1 e4 d5 2 Sc3 dxe4 3 f3
  En slags Blackmar-Diemer-gambit?

  3…exf3 4 Lc4
  Faktisk en dobbel Blackmar Diemer!

  4…fxg2 5 Df3
  Jeg husker Tollboden/Haugastøl som en ganske forsiktig spiller, men han var også glad i materiell, og så antakelig at den ekstra dronningen dekket d5. Han slo i alle fall tårnet. Jeg antar at det var byttet tårn (men ikke dronninger) på nabobrettet, så han fant et svart tårn, snudde det på hodet og satte det inn på h1. Det var ikke enighet om han samtidig sa «Dronning».

  5…gxh1(T/D) 6 Dxf7+
  En utfordring under rekonstruksjonen av partiet var at jeg ikke skjønte hvorfor Tom ikke spilte den enkle varianten 6 Lxf7+ Kd7 7 Dd5 matt – til jeg innså at han antakelig ikke helt hadde registrert at det stod et opp-ned-tårn på h1, og ikke en dronning.

  6…Kd7 7 Df5+
  Omtrent her hadde antakelig Tom oppdaget at det slett ikke stod noen dronning på h1, så blant en del fristende fortsettelser fant han en forsert matt:

  7…Kc6
  Både 7…e6 8 Dxe6 og 7…Kd8 8 Lf7 er ganske rene matter.

  8 Db5+ Kd6 9 Dd5
  Denne stillingen var det jeg måtte vurdere. Uten å ha finlest de nyeste FIDE-reglene, tror jeg at konklusjon i dag ville blitt den samme som for 30 år siden: Et svart opp-ned-tårn på h1 kan ikke slå dronningen, så svart er matt.

  • Leif Øgaard sier:

   Fornøyelig. Utrolig at du husket partiet så lenge etterpå. Må ha gjort et stort inntrykk!
   Kanskje den største feilen Tollboden gjorde var ikke å si Dronning da han snudde tårnet på h1. Egentlig var det vel da ulovelig og burde tapt partiet der. Men sedvanen i OSS var jo tårn på hode = dronning, så..
   Egentlig hadde Haugestøl også et eget lag med fribønder, feks. e4,e5+1/2,e6+3/4 e8!=D eller T på hode.

 5. Sverre Johnsen sier:

  Tja, det var så vidt jeg husker diskusjon om han sa Dronning eller ikke. Uansett hadde man vel også dengang lov til å stoppe klokken og gå og hente en dronning.

  Det stemmer nok at Tollbodens fribønder gikk spesielt fort. Selv la jeg mest merke til hvor sterkt bondesentrumet hans var med en bonde på d4/d5 og en annen på e4/e5.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.