Farvel, Eivind Poulsson

Sylvia Johnsen

WFM

12 Responses

 1. Ole Christian Moen sier:

  Det var Eivind, eller Lemmie, som Svein kalte ham, som rekrutterte meg til OSS i 1964. Han holdt kurs på Uranienborg skole.

  • Leif Øgaard sier:

   Svein hentet vel navnet Lemmy, fra Lemmy Caution, en fbi-agent av den britiske forfatter Heyney som skrev 10 Lemmy Caution noveller mellom 1936 og 1945. Typisk med slike kallenavn i OSS før.

 2. Leif Øgaard sier:

  Det var en trist beskjed. Jeg kjente Eivind godt gjennom flere år. Særlig gjennom Ntfs-perioden på 70-tallet der vi hadde en serie om ‘Partiet i fokus’. Vi fant da gjerne et av de mest kompliserte nylig spilte partiene og analyserte det hver for oss med grundige skriftlige kommentarer. Så møttes vi og sammenfattet analysene. Veldig ofte hadde vi overraskende helt forskjellig vurderinger, men etter felles analyser kom vi frem til et bra resultat. Dette var utrolig lærerrikt og gav oss begge en boost i spillestyrken. Ikke umulig at denne treningen var medvirkende til at han suverent vant Oddmund Falck-Kiils minneturnering i 1977.
  Ellers så husker jeg Eivind hadde en seanse for juniorene i OSS (noe også Erlig Kristiansen hadde). Da gikk han bl. a. gjennom denne kjente Reti-studien:
  https://www.youtube.com/watch?v=upQ4RKHMQGg
  Husker Eivind påpekte det spesielle geometriske askpektet at kongen beveget seg like raskt i sikksakk som å gå rett frem.
  Eivind tilhørte den legendariske ‘lama-generasjonen’ der han vel var akademikkeren blant alle talentene. Hvil i fred Eivind.

 3. ‘Lama-generasjonen’ — har jeg aldri hørt om, forklar Øgaard?

  • Leif Øgaard sier:

   På 60-tallet var det et veldig sterkt miljø rundt Svein Johannessen: Ragnar Hoen, Arne Zwaig, Arne Vinje Gulbrandsen, Terje Wibe, Erling Kristiansen, Eivind Poulsson og vel også Per Ofstad. Alle disse ble etterhvert norgesmestere, unntatt Eivind som fikk hele tre andreplasser. Sjefen kalte spesielt Svein og Ragnar for lamaer. Noe opphøyd som Dali Lama. Typisk var det at de fleste ble kalt på etternavn i klubben, men var du lama, så ble fornavnet brukt, Svein og Ragnar. Dette var nok først og fremst et påfunn av Sjefen.

 4. Widar Fossum sier:

  Er det noen som vet noe om bisettelsen?

 5. Sven sier:

  Takk for personlige og flotte minneord, Sylvia. Og Leif tar jo kaka – fantastisk liten historie. Håper mange får lest om Lama-generasjonen og om Eivind og Leif sin utveksling av analyser. Nesten slik at jeg hadde lyst å gjenfortelle det hos Sjakkfantomet med henvisning til Øgaard 😉

  Har skrevet et lite minneord om Poulsson hos Sjakkfantomet som kanskje er av interesse?

  http://www.sjakkfantomet.no/2018/02/18/sjakklige-minneord-om-eivind-poulsson-fra-sjakkfantomet/

  • Leif Øgaard sier:

   Flotte minneord. Veldig fint at Eivinds meritter blir løftet frem slik. Han var kanskje litt i skyggen av de andre ‘lamaene’. Det skyldes nok bl.a. at han ikke spilte så mye internasjonalt. Så vidt jeg vet deltok han feks. aldri sjakk-OL.
   Men som analysator og kommentator var han en av våre aller beste.

  • Ja, les Sjakkfantomet. Han er en ekte journalist og sjakkentusiast. Jeg bøyer meg i støvet for bedre heder kunne Eivind knapt få enn Svens minneord..

 6. Ikke mye var bedre enn å kose seg med Eivinds suppe, mens brikkene fløy over et brett omringet av entusiastiske Brugeiter, der Eivind humrende forsøkte å få analysen tilbake de 20-30 trekk vi lettere ukritisk hadde produsert i yr sjakkglede. Et ekte supperåd var vi. Jeg er takknemlig for å ha fått ta del i noen timer av Eivinds kvalitetstid her i livet, han gledet seg så mye mer med analysene enn konkurransen. Takk Eivind!

 7. Jeg forsøker å samle så mange partier som mulig av partiene hans. Noen som kan bidra?

 1. 18. februar, 2018

  […] Sylvia Johnsen sine minneord om Eivind Poulsson […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Better Tag Cloud