Profil: Tarjei J. Svensen
Stjernefanger Tarjei Joten Svensen har blitt en av landets fremste sjakkbloggere, for ingen sjakkfans har en mer direkte linje til landets ferske tittelholdere. Det gjør han til kilde for journalister over hele verden.
Når IM Sebastian Mihajlov (17 år) sikret siste napp og formaliserte spillestyrken vi visste var der tok en av klubbens fremste sjakkentusiaster telefonen til Budapest for å få noen ord fra klubbtalentet.
Gjennombruddet kom ikke som en overraskelse for noen som har fulgt IM Mihajlov over mange år, her skrev vi om gode prestasjoner i Stockholm Open like før First Saturday-turneringen. Likevel er det viktig å markere anledningen og sette prestasjoner inn i riktig sammenheng, og på en profesjonell måte slik at norske og internasjonale journalister forstår bragden. Det gjør Tarjei Joten Svensen, 35 år, gjennom sjakknettstedet Matt & Patt. Artikkelen om vår yngste internasjonale mester var grunnsolid og gjorde ære på spilleren, slik at det ville være som “å hoppe etter Wirkola” og skrive mer.
Les heller artikkelen og intervjuet av IM Sebastian Mihajlov i Matt & Patt!
Tilfanget av en hel generasjon talenter til norsk sjakk gjennom NTG har gitt sjakkbloggeren et forsprang, men det er en krevende oppgave han har tatt. Han leker ikke journalist, men har lært viktigheten av å kreditere for bruk av bilder og kilder. Kanskje fordi han selv erfarte hvordan bildene han tok fra treningsfeltet på fotballbanen, og på små lokale turneringer på NTG ble stjålet og endte på profesjonelle sjakknettsteder.
Han kom til Oslo fra Molde, og allerede som ung mann var han en sjakkentusiast av de sjeldne. Sjakk var barnelærdom.
Jeg hadde en far som alltid hadde sjakkbrettet oppe gjennom hele min barndom. Jeg var 7-8 da jeg begynte å lære reglene. Jeg var ni da jeg begynte i sjakklubb.
Kona Yerazik Khachatourian spilte også sjakk for den iranske kvinnelaget, og de slo seg ned i Oslo. De har ingen barn, men følger du en av ektefellene på instagram vil det være nok bilder der av familiens hund.
Medlem i OSS siden 2006, da jeg flyttet til Oslo for tredje gang.
Han er nøye med detaljene, har kronologisk kontroll på hendelsene og alle svar har med årstall. Som turneringssjef i klubben arrangerte han endeløst med turneringer, enten det var lynsjakk på tirsdager, eller helgeturneringer. Sene nattetimer bygget han nøysommelig opp disse nettsidene, og må fortsatt gi støtte til webredaktøren hvis det oppstår tekniske komplikasjoner. Når manager Espen Agdestein skulle foreslå en profesjonell sjakkblogger til de som forsøkte å gjøre penger på de norske sjakkstjernen, en som kunne gi en uformell kanal til team Carlsen, var det naturlig å spørre webredaktøren i OSS.
Situasjonen var den at sjakkens-Mozart var i ferd med å tiltrekke seg besøk fra hele verden, og sentralt i Bogstadveien hadde Tarjei J. Svensen full kontroll. Nettopp et slikt besøk har gitt han et av de mest spesielle minnene fra klubben:
Det var en stor opplevelse å være med på 60 Minute-innslaget der Magnus Carlsen spilte skjorta av nesten alle i blindsjakksimultan i 2011. Jeg hadde imidlertid god kontroll og holdt remis.
Ettersom han hadde journalistiske ambisjoner ga innslaget på TV i USA ett minne for livet.
Jeg fikk hilse på CBS-legenden Bob Simon, som tragisk nok døde i 2015.
Selv om han har flyttet mer oppmerksomhet til sjakkjournalistikk og trådde ut av styret, får turneringssjef Anders Høyer Berg fortsatt mye hjelp fra Svensen, som er assisterende turneringssjef på superlynsjakk-tirsdager. Et annet minne han trekker fram var nettopp fra en av disse tirsdagene.
Jeg må også trekke frem superlynsjakken med Magnus Carlsen og Boris Gelfand i 2015. Stort!
Oppdraget å profesjonalisere norsk og internasjonal dekning av sjakk har gjort at Norges Sjakkforbund i år valgte å gi ham gullmerke.
Arbeid for SOL og reiser til diverse sjakkturneringer gjør at ferie er mangelvare, og det er viktig å være fleksibel. Han følger ikke bare sjakkstjerner, men spiller også selv, men neste turnering holder han åpent for å prioritere journalistprosjektet.
Aner ikke hva som blir neste turnering. Jeg skulle gjerne spilt mer, men prioriterer å følge turneringer fra sidelinjen for øyeblikket. Kanskje blir det en helgeturnering eller noe større i sommer?
Et parti han er spesielt stolt av er seier over klubbkamerat og Ørnulf Stubberud fra NM for lag i Fagernes 2012.
Hva han syntes er vanskeligst som sjakkblogger åpner en helt annen diskusjon, og der skinner det gjennom hvor mye arbeid han legger i å gjøre en profesjonell jobb med Matt & Patt.
Jeg vet at jeg er selv er delvis ansvarlig for at jeg omtales som en “sjakkblogger”, men det er faktisk ganske misvisende for meg siden en blogger stort sett skriver subjektive meningsytringer. Jeg driver først og fremst en nyhetsside om sjakk, så jeg vil nok foretrekke å kalles “redaktør”.
Nå er ikke denne profilsiden ment for de store meninger, og i fare for å undergrave konseptet vil jeg si meg uenig fordi all tekst og fortelling er subjektiv, det viser sosiale medier oss til gagns. Forskjellen er grader av profesjonalitet, og nettsteder drevet av amatører, slik som klubbens nettsider vil være en typisk blogg. Penger og betalt journalistikk er heller ingen målestokk, fordi enkelte bloggere får godt betalt for jobben. Det gjelder dessverre ikke redaktør på nisjénettstedet Matt & Patt.
Det vanskeligste er å få nok tid til å skrive om alt. Jeg rekker kanskje bare å omtale 10-20 prosent av det jeg ønsker. Det andre som er vanskelig er å skape nok inntekter til å dekke utgiftene.
Sannheten er at innhold er noe av det mest kostnadsdrivende en bedrift gjør, og det Tarjei J. Svensen leverer, på nivået han skriver er det heldig for oss at han gidder. Sjakkfolk må glede seg over hver artikkel. Kvaliteten på stoffet viser seriøsitet og alvor, og vi ønsker han lykke til videre med prosjektet.
PS: I dag, fredag 2. juni fyller GM Jon Ludvig Hammer 27 år. Har du lest om klubbens beste spiller i Matt og Patt!
Takk Sylvia, fin artikkel til tross for en del overdrivelser.
MEN: Jeg skjønner meg ikke helt på argumentasjonen din på det siste. Mener du at jeg er en “sjakkblogger” fordi jeg er en amatør og ikke er profesjonell nok og fordi all tekst er subjektiv?
Jeg skrev litt om teamet da jeg nylig omtalte Ida og Ellisivs blogger (i et blogginnlegg!): http://mattogpatt.no/2017/05/24/her-er-de-nye-sjakkbloggerne/
Jeg mener du var sjakkblogger, nå driver du et sjakknettsted for sjakkjournalistikk. Følgelig er du redaktør. Argumentet om at bloggere skriver subjektivt, mer enn andre, kjøper jeg imidlertid ikke. Sjakkfantomet er en fantastisk sjakkjournalist, selv om det er en blogg han skriver. Takk skal du ha for alt!
Argumentasjonen din avslører imidlertid et nivå av profesjonalitet, det skal sies.
Men du kaller meg jo i dette innlegget “sjakkblogger” flere ganger, så du må jo mene at jeg fortsatt er det?
Og det er selvsagt fullt mulig å være journalist OG skrive blogg (som f.eks Gunnar Stavrum og Bernt Olufsen), men det avgjørende er jo om innholdet sett i ett passer definisjon som “blogg”.
Sjakkfantomet passer jo perfekt inn her, i all hovedsak subjektive betraktninger skrevet hjemmefra. Nøkkelen her er den personlige tonen. Jeg mener det må noe mer til før man kan kalles journalist, som å faktisk snakke med og intervjue folk. Der ligger også forskjellen.
At bloggere skriver subjektivt, er ikke et argument. Det er fakta. Det er jo bare å gå inn på blogg.no eller Chess.com og sammenligne selv.
Hvis jeg utelukkende hadde skrevet innlegg som dette, ville jeg derimot vært enig med deg. På Matt & Patt er blogg-delen bare en liten del av det som utgjør et sjakknettsted.
Er en forfatter skriver, og en tillitsvalgt politiker? Hvilken genre er av og til øyet som ser. Du er hva du kaller deg, sier jeg, og ordene du velger å smykke deg med signaliserer et ambisjonsnivå. Uansett holder ikke argumentet om subjektivitet, for alt skrevet er subjektivt.
Imponerende hva du får til, Tarjei!
Tarjei var, etter Leif, mannen bak vårt nettsted, og moderniserte klubbavisen. Med Bergens’ på plass, var behovet for en løpende norsk nyhetsformidling ivaretatt. Etterhvert oppfattet jeg at det var nødvendig å etablere seg utenfor klubbavisen ramme. Tarjei bidrar likevel fortsatt for klubben. Jeg er spent på å følge hans medieløp videre!
Mye Tullprat fra deg her Sylvia.
La Tarjei være i fred!
Kan ikke forstå, hvordan du klarer å sammenligne Tarjei, med en blogger.
Du skulle jobbet på sirkus Sylvia. Dine tanker, slår ikke rot til virkeligheten.
God bedring:)
Rolf Haug
Tenker du misforstår meg her Rolf, vi er begge fans av Tarjeis prosjekt for å gi verden seriøs sjakkjournalistikk. Også vet jeg ikke helt hva som er galt med å blogge?
Atle Grønn fortjener også skryt!
Du er uforskammet god til å skrive, Atle, også sjakkspalter!
Det er dybde, humor, og sjarm, på øverste hylle!
Du har det i blodet, Atle!
Rolf Haug
Sylvia, meninger er som spikre, jo hardere vi slår på de. jo hardere sitter de.
Du såret nok, Tarjei, en bit, i din påstand. Jeg opplevde det slik.
Men jeg vet, Sylvia, du er ei god jente. Du liker bare å kverulere litt. Ikke noe galt med det.
Jeg kjenner Tarjei, veldig godt. Hatt mye med han å gjøre. Jeg lærer mennesker fort. Unik forståelse der.
Jeg kjenner jo ikke deg. Men jeg har alltid likt deg, for den du er. Det kan jo hende vi blir bedre kjent.. i en eller annen form, en eller annen gang. Hvem vet?
God sommer Sylvia, ta vare på redaktør Svensen, er du snill.
All respekt til deg også, Sylvia.
Du er meget dyktig i sjakk, og beundrer dine kunnskaper der.
Uten ord, er vi dyr, Sylvia!
Jeg kan bare istemme at Rolf, Sylvia og Tarjei (i alfabetisk rekkefølge) er tre profiler og personligheter klubben og sjakken har hatt mye glede av.både i ord og bilder! De unike bildene til Rolf og kunnskapen til Tarjei om alt som rører seg, er gull verdt. Og nå har jeg sannelig skrevet en liten historie om Sylvia som snart kommer på trykk. God sommer!