‘Sjakkprofessor’ Simen fyller 50 år
Han har alltid vært traust og god. Mer enn noen andre representerer GM Simen Agdestein et paradigmeskifte i norsk sjakk.
Det er vanskelig å beskrive norsk sjakk før yngstemann i en brødreflokk på fire gjorde sensasjon. Den eldre garde liker å snakke om våre “skjulte” stormestere før GM Agdestein, og alle disse hadde unektelig kvaliteter: IM Olaf Barda (vår første IM i 1952), FM Erling Kristiansen, IM Svein Johannessen (vår andre IM i 1961) og GM Leif Øgaard (endelig vår niende GM i 2007). Men fra Asker kom noe helt spesielt.
Et paradigmeskifte er et systematisk skifte i måte å tenke på som er av betydelig størrelse og rekkevidde.
Æresmedlemmet vårt ble det straks han sikret landets første GM-tittel i 1985.
Han fyller 50 år – 15. mai 2017, og elevene på NTG-sjakklinja, tidligere og nåværende markerte dagen med en hurtigsjakkturnering lørdag. Arrangementet var en stor suksess, og bilder fra arrangementet finner du på Facebook-sidene til Stormester & Stormester.
Se resultatene fra turneringen i turneringsservice!
Samarbeidet mellom bursdagsbarnet og WGM Olga Dolchikova har skapt grobunn for at suksessen fortsetter. Om det å være lærer er han sitert for å si:
Torbjorn (Hansen, Magnus Carlsen’ første lærer) økte fra 2104 til 2204 i rating året han trente Magnus. Det viser hva jeg har erfart. En lærer nesten like mye som det en lærer bort.
Han er en kraft, en leder på mange nivåer. Årene går og læreren gir av seg selv, deler fra en lang karriere i møte mot de beste.
Sensasjon på Gjøvik
Det ble invitert sjakkstjerner til Gjøvik for en storstilt sjakkfest av de sjeldne i Norge. Bortsett fra tidligere verdensmester, GM Bobby Fisher, fantes det knapt noen mer berømt enn motstanderen hans fra Reykjavik. GM Boris Spassky kom til Gjøvik og gikk på en smell mot en 15-år gammel gutt fra Asker.
Partiet førte til noe så uhørt og sjeldent som et lengre innslag på Dagsrevyen. Hele landet kom på fornavn med en sjakkspiller. At noe slikt kunne skje, og skje igjen, var helt utenkelig.
Han hadde vunnet Norgesmesterskapet året før, som yngst gjennom tidene.
Året etter bragden dro han til sjakk-OL i Thessaloniki der han tok 8,5 av 11 poeng (77,3%) – en score ingen førstebord for Norge hadde gjort før ham. Med på reisen var den eldre broren Espen Agdestein på sjettebord (reserve).
Rekorder
Sjakkarrangør og tidligere president i NSF Arnold Eikrem ble ivrigere enn vanlig. I mange år gjorde han en ekstra innsats for å sikre at brødrene fikk spilletrening, og spesielt den yngste. Han gjenkjente det unike talentet.
Nærmiljøet der familien bodde opplevde en historisk oppsving. Mange kom opp samtidig med Agdestein(ene). Jøran Janson var en personlighet fra Asker, men også GM Berge Østenstad (vår sjette GM i 2003), Fredrik Dahl og søsteren WIM Ingrid Dahl (vår første WIM), Ole og Marianne Hagen m.fl.
GM Østenstad var spesielt seig og hang på fyrtårnet. Han spiller jevnt og trutt i Landsturneringene og er belønnet for det med åtte titler, mot bare syv for bursdagsbarnet. Begge passerte rekorden til Olaf Barda fra 1950-tallet med seks seire i Landsturneringer.
Kampen om rekorden er ikke over. Årets turnering i Stavanger gir nye sjanser, og Simen har meldt sin ankomst. Er du påmeldt?
Han får sterk motstand. Enkelte av de beste elevene fra NTG har tenkt seg til Vestlandet og mange har allerede startet å samle på tittelen.
Idrett- og sjakkfamilie
Straks brødrene vokste og familien flyttet til Oslo meldte pappa Reidar Agdestein sønnene inn i sin klubb. Flyttingen var ikke uten kontroverser, for barnefamilien bodde lenge i Asker. Men beslutningen ble tatt uavhengig hva barna ville, skal vi tro det?
En stolt far tok mange gode beslutninger for klubben. Reidar reiste gjerne dit sønnene spilte sjakk, blant annet var han i Moskva 1994 da Espen Agdestein gjorde comeback på OL-laget. Friluftsliv og idrett var viktig i barneoppdragelsen. Det var et stort tap da faren døde på fjellvandring i Spania 75 år gammel i 2002.
Yngste sønn var ikke like disiplinert som brødrene sa de, men de som kjente familien forteller hvordan syv år gamle Simen lå og gispet etter luft femten minutter etter at han passerte mållinjen i det lokale langrennløpet. Det var ingenting galt med konkurranseinstinktet.
De første årene etter gjennombruddet var det vanskelig å ta innover seg hvilken kraft som bodde i vår fremste stjerne. Han var den yngste GM i verden bare 18 år gammel, og favoritt på Gausdal i 1986, Den forsmedelige andreplassen i junior-VM, bare kvalitetpoeng bak cubaneren GM Walter Arencibia lugger.
Bak dem lå spillere som GM Jevgenij Barejev, GM Viswanathan Anand og fra Nederland eplekjekke GM Jeroen Piket.
Han fikk plass på landslaget i fotball og avisene begynte å skrive i store bokstaver om sjakktalentet som hadde det i beina.
Klubbeliten yndet å gjøre narr av teorikunnskapen. Sjalu og en smule forbauset mistro over at han tilsynelatende var mer interessert i fotball enn sjakk. Resultatene talte for seg selv. Han utviklet ikke sjakken, men tronet likevel først her til lands med klar margin.
Når GM Magnus Carlsen prydet avisenes forsider, våt og glad, med armene i været er det vanskelig å huske overskrifter fra 1980-tallet.
Men det skjedde.
Før Carlsen-hysteriet, kjente vi på Agdestein-viraket. Og før pappa Carlsen, fantes det en Reidar. Joda, de tre VM-titlene i Chennai, Sotsij og New York er fantastiske. Historien gjentar seg, sier de, og det virker som at fortid og nåtid henger sammen. Sjakkprofessor GM Simen Agdestein, æresmedlemmet som aldri kan æres nok. Han fyller 50 år i disse dager, og det er på tide å verdsette hva han har tilført norsk sjakk.
Her er partiet GM Agdestein vant mot tidligere verdensmester GM Anatoly Karpov i en Oslo-match året 1991.
Gratulerer med dagen, Simen!
Under bursdagsfeiringen på NTG lørdag 13. mai ble det klart at ytterligere en av Simens elever hadde kvalifisert seg for en internasjonal tittel, i dette tilfelle IM-tittelen. Det er vår egen Sebastian Mihajlov, som i og for seg har hatt spillestyrken inne, men som det nå løsner for. Kanskje blir det stormesternapp i 1st saturday i Budapest!
Gratulerer med dagen Simen! Da Reidar Agdestein vendte tilbake til Oslo og OSS med sin familie på 80-tallet, var det det beste som hadde hendt klubben på lenge. Senere er det hele norsk og nordisk sjakkliv som har fått nyte godt av Simens tilbud på NTG.
Gratulerer med dagen Simen! Din betydning for norsk sjakk er uvurderlig. 50 år er ingen begrensning. Bare å sove godt om natta så tar du de yngre på rutinen ?
Jeg deler ikke helt Sylvias betrakninger om Simen. Traust og god?, opplagt god, men hans styrke lå i fantasi, uortodokse planer og ikke minst kjemping! Traust passer overhode ikke. Sjakkprofessor?, tja, det er nok noe professoraktig over at han er ganske distre. Men når det gjelder sjakkteori så er vel Simen litt mer makelig. Han er først og fremst en fantastisk sportsmann og ikke vitenskapsmann synes jeg. Uansett hatten av for Simen!
Ordboka sier om traust det betyr “pålitelig, stø, solid”, og det er jo ganske positivt. Det kommer litt an på sammenhengen, men jeg synes “traust” er en positiv beskrivelse. Jordnær, men kanskje ikke ekstremt spennende. Skal jeg unnskylde noe må det være at artikkelen ble skrevet raskt innimellom alt annet, og spesielt bildene rasket jeg sammen fra her og der. Teksten er også i Matt og Patt med andre relevante bilder. Mye bedre!
Andre norske topper kunne spille minst like blendende partier som Simen A. , men Simen var den hardeste psykisk.
Han var og er(?) norsk sjakks Mark Selby, gratulerer!
Hilsen Stein Sollid
Det er to andre fremtredende medlemmer som har fødselsdag 15. mai; begge har blant annet gjort seg bemerket som lagledere og trofaste deltakere på klubbens representasjonslag. Det gjelder – etter alder – Aleks Semakoff og Roar Elseth. Når det i tillegg er St. Hallvarddagen, er det mye å feire.
Aleks og Roar, så gøy med så mange tyrer! Jeg fylte år på fredag.
Neste år runder jeg 50 år og har planlagt selskap i klubben. Lokalet er booket på dagen. Tenkte alle klubbens medlemmer skulle få en stående invitasjon. Jeg har ikke feiret bursdagen min siden jeg fylte 12 år, og er redd for at ingen vil komme.
Les forresten denne artikkelen i Matt og Patt. Tarjei har fikset mye bedre bilder fra de historiske begivenhetene da Simen ble “Simen The Great!”
Gratulerer til Simen, Aleks, Roar og Sylvia. Jeg gleder meg allerede til bursdagen til Sylvia.