Juleselskap med gamle og nye medlemmer
Julebordet falt som vanlig rundt de dager da et av våre eldste og mest prominente medlemmer fyller år, så i tillegg til nye og gamle medlemmer kom sjakkhistorikere til bords for å høre om Erling Kristiansen 80 år.
Festlighetene startet før gjestene satte seg ved bordet. Styreleder Atle Grønn gleder seg over at styret har tatt mye ansvar når han løper mellom professorjobb på Blindern, boklanseringer og sjakkspalter. Han skriver i Dag og Tid og Aftenposten etter at GM Rune Djurhuus sluttet, boken Sjakken eller livet (2016) er på tredje opplag og studentene skal fortsatt ha en bit av den populære professoren. Dagene for øyeblikket er 11 timer jobb for Grønn.
Styremøte før julebordet bekreftet at til tross for en rynke her og der skjer det mye bra. Rekordpåmelding til julebordet etter mange år med lavere deltakelse er godt og viser at nye medlemmer vil være med.
Tvillingbrødrene Henrik og Erling Wrangell kom tidlig og satt opp bord og tok imot cateringen. Erling har blitt medlem etter mange år borte fra sjakken og storebror Henrik meldte dem begge til dugnad på kjøkkenet.
Nestleder GM Leif Erlend Johannessen var med til tross for at han har blitt far. Moren er styrets Yonne Tangelder og foreldrene tok det ferskeste skuddet på stammen til julebordet. Jasper Johannessen Tangelder er med sine syv uker ikke medlem ennå, han smilte likevel godt på mors skulder. Store deler av kvelden holdt han seg i biblioteket for ikke å forstyrre, hvilket alltid er en fare med altfor søte barn.
Bestefar for vårt yngste medlem Christian Hartvig Moen brukte kvelden til å småsnakke med gjestene og mingle. Etter maten viste han til de som ville se partiet der han sikret remis etter en tabbe Lb1? fra hvit. Morsom stilling for de som liker denslags.
Andre nygamle medlemmer på julebordet var Gunnar Glendrange med en rykende fersk godkjennelse fra styret. Vitner forteller han har en fortid i klubben så langt tilbake som 1981.
Philip Dammen kom på julebordet, men kastet seg ikke inn i lynsjakken. Phillip har ikke vært medlem tidligere, men faren var medlem i mange år.
Dugnadsånden er over oss
Tamas Dienes kom med kjæresten Kati og begge hjalp til i festkomitéen.
Grønn takket for de mange som gjør en innsats, ikke bare festkomitéen, men også de som deltok i dugnadsinnsatsen ved eksamen for UiT og sikret klubben inntekter på femtitusen kroner i 2016. Sånt monner.
Sammen sto Wrangellbrødrene for barsalget, som led noe av at begge spilte i lynsjakkturneringen som startet etter programmet.
Sylvia Johnsen skal skrive mer for nettsidene. Hun plasserte en forslagsboks i lokalet og etterlyser partier, kombinasjoner og tips på saker. Rolf Haug tok bilder og sendte til redaksjonen for publisering.
Anders Høyer Berg har arrangert tirsdagslynsjakk i lengre tid. På julebordet tok Berg ansvar for kveldens lynsjakkturnering der Mats Persson vant med fullt hus.
Når turneringen sluttet nærmere kl 1:30 fortsatt en hard kjerne utover morgenen.
Julebordgjengangere
Det var Øystein Brekke som var spesielt invitert til å si noen år om klubbkjempen fra Vardø i Finmark, det var allerede lagt et grunnlag fem år tidligere på julebordet da Kristiansen fylte 75 år og daværende styreleder Ole Kristian Moen sa noen ord.
Brekke gikk igang med å si noe om Kristiansen ingen visste og gjorde en god jobb.
Han tok som mange før ham utgangspunkt i året 1972 da Erling Kristiansen dominerte og vant alt som var i Norge. Han vant først Åpne NM i hurtigsjakk, deretter Åpne NM i sjakk, før han avsluttet med seier i Landsturneringen på Røros.
Noe av det mest bemerkelsesverdige med Erling Kristiansen er at han er fra Finnmark.
Øystein Brekke la ingenting imellom, for bortsett fra hans medhjelper i Sjakkbutikken som endte 5-6 plass i Landsturneringen 1990 har ingen fra samme landsdel gjort noe lignende som hva Kristiansen presterte i 1972.
Det andre er at han er blant de få i toppen som kan skilte med å ha startet å spille sjakk sent i livet. Erling Kristiansen startet som tenåring og vant først på Røros da han hadde fyllt 36 år.
Kristiansen ble medlem i klubben 1957 og spilte første sjakk-OL i 1964. Han deltok på det norske laget i Tel Aviv fordi unge Eivind Poulsen fikk ikke lov å dra på grunn av farene for Hizbollah-terror.
Israel var et av flere turneringer Kristiansen fikk spille fordi bedre spillere sto over. Mest berømt er selvsagt førstebord i Havana-OL 1966 der han spilte på det som fram til i år var et historisk besteresultat. Med femteplass i Baku-OL 2016 falt en av de siste store rekordene Kristiansen har vært med på i en langt liv.
Spillbasillen hadde han fra første stund etter at han kom sørover i førstegangstjeneste. Han meldte seg inn i Horten i 1954.
Kristiansen fikk raskt beskjed om at det var i sjakkselskapet de beste var, og gjorde første besøk i klubben under Nordiske mesterskapet i august 1955. Turneringen foregikk på Ingeniørenes hus, men når unge Kristiansen møtte var dørene stengt og en lapp fortalte at hengepartier ble spilt i Bogstadveien. Han tok Briskeby-trikken og fant tre mennesker i lokalet. Bent Larsen fikk revansje og vant mot Åge Vestøl, mens tilskueren var Per Ofstad og de to møttes for å bli venner for livet.
Brekke nevnte også det faktum at Erling Kristiansen og Per Ofstad var på bronselaget i Senior-EM 2o03, en av de store sjakkprestasjonene i historiebøkene.
Nå er planene klare for å dra til neste mesterskap i Bled om to år, og da er herrene henholdsvis 84 og 82 år gamle. Vi ønsker dem lykke til med planene.
God jul og godt nytt år til alle nye og gamle medlemmer i OSS, må neste år bli like gøyalt.
Hei sjefen.
Du kan med fordel bytte ut Rolv Haug med Rolf Haug:)
Som sagt, så gjort 🙂 Takk for flere gode bilder fra julebordet.
Hei sjefen, nok en gang.
Du kan med hell bytte ut Opstad med Ofstad i teksten under bildet.
Takk for fin fest!
Per
Det tror jeg ble gjort før du sa fra. Jeg har i ettertid av julebordet reflektert litt over hvor lenge du og Erling Kristiansen har kjent hverandre. 1955 til 2016 er ingen liten distanse å gå med et menneske.
Hei igjen Sylvia.
Det er jo vel 60 år og skal bli mere. I 2018 går VM for seniorer i Bled (Slovenia).
Vi håper da å trekke med oss flere medlemmer fra OSS. Bled er jo berømt i sjakkhistorien.
Bled ligger ikke langt fra Planica, men vi skal spille og ikke hoppe.
Det var fint at klubben hedret Erling i anledning 80 årsdagen.
Sylvia, hvorfor setter du foto: Sylvia Johnsen, på bilde jeg har skapt.
Nå SVINGER DET SKIKKELIG det her Sylvia:) Sikkert bare litt innkjøring!
Det første bilde. Bildet av høvdingen.
STYRELEDER: Lener seg bakover når dugnadsånden herjer i ellers så travle dager. (foto: Sylvia Johnsen)
Kongen lener seg tilbake og nyter fotograf: Rolf Haug!
Se det avslappa blikket. Sylvia et slikt går funker ikke med mobilen din! Her må ha tyngre skyts:)
Enig med det. Bra bildet. Bra det hvor han holder i et glass også, men måtte velge.
No worries mate!
Men vi må sette ei grense.
Tipper ikke Mr. Helstrøm hadde blitt imponert om jeg hadde satt “made by” Rolf Haug, på maten hans.
Vi kaller dette innkjøring. Tarjei og jeg har hatt mye av dette, men har nå på sett og vis funnet en god tone og samarbeid.
Lykke til med bloggen. Bra skrevet, koselig.