Har du hørt om svensken som sa han hadde spilt sjakk med Chelsea Clinton?
Journalister er blant gruppene i samfunnet som får mest pepper. Noe av det er ufortjent, men det er jammen med mye som er fortjent også! Her er et eksempel fra sjakkens verden.
I mitt daglige virke har jeg stadig fått erfare hvor viktig det er å være kritisk til det man leser og skriver. Det viktigste for journalister er jo at det man skriver skal være korrekt, og da er kildekritikk vesentlig.
Med stor interesse kom jeg for noen år siden over en sjakksak i Sveriges største avis, Aftonbladet. Den er et prakteksempel på hvor lite kritiske enkelte journalister kan være. Den er skrevet for 13 år siden, en tid da sjakk på nettet fortsatt var relativt nytt.
Saken handler om svenske Bo Frick som er en ivrig sjakkspiller på Chessclub.com. Der har han to ganger møtt Chelsea Clinton, datteren til den daværende amerikanske presidenten Bill Clinton til et parti bullet, altså ett minutt på hele partiet.
Videre står det i saken hvor hyggelig Bosse synes presidentdatteren var..
– Hon är väldigt trevlig och en duktig schackspelare..
Bo fortsetter med å fortelle at han flere ganger har snakket med Chelsea online.
– Jag frågade Chelsea om hon var gift, men det var hon inte. Sedan frågade jag om hon skulle kunna bli intresserad av en före detta vänsteranhängare. Hon avvisade mig lite fint och sade att hon hade pojkvän, berättar Bosse.
Som administrator på ICC , fikk dette meg til å stusse. Det er kjent at en rekke kjendiser spiller/har spilt der, som Will Smith, Howard Stern og Guy Ritchie. Men Chelsea Clinton?
Jeg kan tenke meg at dialogen mellom Bo og Aftonbladet-journalisten gikk omtrent slik:
Bo: – Jag har spelat schack mot Chelsea Clinton!
Aftonbladet: – Hur vet ni det?
Bo: – Hon kallade sig «ChelseaClinton».
Aftonbladet: Vi kommer att göra en sak just nu! [Ok, jeg er ikke så god i svensk]
Som administrator kunne jeg ta en sjekk. Jo, helt riktig – det fantes konto med brukernavnet ChelseaClinton.
Men det var slettes ikke presidentens datter. Han var søramerikaner. Som GarryKasparov, MikhailTal eller WinstonChurchill, var det ikke den ekte personen bak brukernavnet. Det sjekket altså ikke journalisten …
Moralen er: Ikke tro på alt man leser!
Kommentarer