Leif Øgaard er 60 år 5. januar

19 Responses

 1. Kristiansund Sjakklubb gratulerer Leif Øgaard med dagen. Han er en av de mest sympatiske sjakkspillerne vi kjenner til.Du er alltid velkommen til Gullkysten for å spille sjakk.

 2. Atle G sier:

  Gratulerer! Jeg håper seniorstatusen inspirerer til aktivitet. Kanskje det frister med en topplassering i VM eller førstebord for Norges seniorlag. Eller kanskje vi sees neste uke i Eliteserien? Uansett, lykke til videre!

 3. Leif E sier:

  Gratulerer! Måtte du lykkes, selv som første års senior:)

 4. Kristian T sier:

  Gratulerer med dagen, Leif! Jeg slutter meg til alle de pene ordene som er sagt her, og jeg er veldig glad for at vi har deg i klubben. Vi begynner å få et solid antall lagmatcher sammen, og det har uten unntak vært hyggelige opplevelser.

  Blant de morsomste sportslige opplevelsene synes jeg er remisen din i overkant mot Alexander Areshchenko (2688) og avslutningskvelden da den polske toppspilleren Krashenkov kom og spurte om du var «Den Ogaard» som hadde lært ham det meste han kunne om moderne benoni. Jeg både gleder og gruer meg til neste gang jeg møter den posisjonelle dampveivalsen din, og jeg skal gjøre mitt beste for å kjempe mot med taktiske svindelforsøk 🙂

 5. Gunnar Bue sier:

  Hei Leif!
  Med deg på på senorlaget er vi snart i vedenstoppen! Velkommen til oss seniorer og
  gratulerer med dagen.

 6. Leif Øgaard sier:

  Takk for alle hyggelig ord, spesielt Ole Chr.’s flatterende omtale.
  Det var nok i langt i overkant av hva jeg fortjener. Så god var jeg jo ikke!
  Apropos Krasenkow-historien, den var jo artig, men tror nok han sa det med et glimt i øyet.
  Bøckman refererte til noe lignende etter den berømmelige juniormatchen i 1969.
  I bulletinen sto det etter første runde: Ein Øgaard hat gewonnen, etter andre runde og tredje runde: Der Øgaard hat gewonnen og etter 4.runde: Dieser Øgaard hat selbstverständlich gewonnen!
  Men selv om jeg har hatt en viss suksess på de 64 felter som konkurransespiller, så var det jo selve sjakkinteressen som var drivkraften min.
  OSS var mitt andre hjem i oppveksten og betydde alt for at jeg ble interessert i sjakk.
  Den gang gikk man i klubben først og fremst for å hygge seg, ikke konkurrere.
  Selv fulgt jeg mest med Sjefen, Jørgen Sauren, når han spilte sine daglige matcher mot nøye utvalgte motstandere og med et fast hoff med tilskuere.
  Jeg håper å få litt mer tid til både å spille og gå i klubben. Har foreslått at vi kan ha månedlige seniortreff i klubben. Det kan jeg ta initiativet til.

 7. Odd Ristesund sier:

  Leif Øgaard:
  Jeg slutter meg til gratulantene og ønsker deg velkommen som senior.
  Takk for inspirerende innsats som spiller, og for teknisk medvirkning med å sikre historisk materiale, til glede både for OSS og norsk sjakk, og ivaretagelse av den sjakklige arv etter Tore Jan Nilsen.

 8. Pål Moe sier:

  Til lykke med dagen, Leif!
  Alt det pene som er sagt ovenfor kan fullt ut tiltredes. Du er, og har alltid vært, en av hjørnestenen i OSS, både sjakklig og som miljøskaper.
  Det er godt å høre at du kan tenke deg å dra igang seniortreff i klubben. Det vil bli satt stor pris på.
  Pål

 9. Frank Henriksen sier:

  Kjære Leif!
  Gratulerer så mye med dagen! Vet ikke om du husker meg igjen? Men jeg var ofte innom klubben på 70 tallet! Har ikke vært så aktiv de senere år men følger med på hva som skjer i norsk og internasjonal sjakk! Vet ikke om du husker OL Cup i Selskapet i 1978? Ol skulle spilles i Buenos-Aires i Argentina midt under junta tiden! Derfor skulle de som skulle spille der spille en treningsturnering i selskapet våren 1978! Jeg hadde gleden å gjøre en sjakk sensjasjon ved å slå Svein johannesen i første runde?? Ja da! Han må ha vært utrolig trøtt den formiddagen! Han glemte klokken! en tikket avgårde og da det var 20 sec igjen tente han pipa? Da jeg gjorde han oppmerksom på dette gav han opp! Stillingen på brettet var remiaktig faktisk! Men jeg hadde nok tapt om han hadde vært våken! Men jeg slo Alex semakoff med en sisilianer i andre runde så for mitt vedkomne reddet turneringa! Vi snakket ofte sammen on ting som hadde med sjakk å gjøre! Fikk bestandig svar på det jeg lurte på! Du har alltid vært utrolig sympatisk! Ja på 70 tallet var det gøy å vøre gjest i OSS! Jeg var medlen i Stjernen på grunnerløkka men var ofte innom selskapet da jeg hadde mange venner der! Odd Ristesund Ole Christian Guddal Semakoff og selfølgelig alle de andre om var der! Husker Falc kiil! En skikkelig gøyal mann! Er blitt 63 så vi er på samme alder omtrent! Bor for tiden i Lofoten! Men følger med i alt som skjer i sjakken! Det hadde jo vært gøy omm du kunna ha deltatt for Norge i Seniorsjakken du har har sjakkfårståelsen og spille styrken som skal til! Lykke til Leif! Ønsker deg alt godt videre!
  Hilsen
  Frank Henriksen

 10. Simen A sier:

  Gratulerer fra meg også, Leif! Jeg glemmer aldri spenningen rundt turneringen i Stabæk, var det i 1979 eller noe sånt? Espen og jeg var assistenter og synes det var kjempestas å ta toget inn og se de stor gutta i aksjon, og vi var helt fortvilet da stormesternappet glapp på slutten der. Var det Dan Cramling som fikk inn en heldig variant i engelsk eller noe sånt? Med hvit. I hvert fall var du vår store helt på den tiden!

 11. Gratulerende kveldshilsen også fra meg som har fulgt med og gledet meg over posisjonsspill med punch gjennom det meste av karrieren din, så langt. Du har vel allerede flere comeback etter nesten-pauser, så vi gleder oss til de neste. Ja, vi husker da første norske GM-napp glapp mot Dan Cramling i jubileumsturneringen med Miles på Stabæk i 1980. Men så strålte du helt til mål på Gausdal i 1981 og 82 med våre to første GM-napp. Det var i tøffeste laget bare å være sindig turneringsleder da du tok Stean i rå (tidsnød)duell i siste runde i Arnold Cup ’82. Jeg glemmer det aldri (heller). Så var det vel nesten comeback da du ble norgesmester i ’93 og da du i en periode vant alt du spilte, bl.a. 10 av 10 i NM i hurtigsjakk. Og selvfølgelig det tredje GM-nappet under helt andre forhold 25 år etter… Ratinginflasjonen gjør at det knapt kan sammenlignes med nappene tidlig på 80-tallet.

 12. Sylvia sier:

  Gratulerer med dagen Leif, fantastisk bra at du fortsatt holder brikkene. 🙂

 13. Gunnar Stake-Larsen sier:

  Gratulerer med 60 årsdagen Leif!

  Jeg fant en høstdag i 76 veien til Selskapet som nyfrelst sjakkentusiast.Vel iinnenfor døren i 7.etasje møtte jeg en gjeng av skremmende sterke spillere. Det var ikke tvil om ved lynbordene i det ytre rom satt kremen av norsk sjakkelite. Fremst blant likemenn var Leif. Du holdt verdensklasse den gang men det gikk ikke til hodet på deg. Beskjeden men sikker på egen styrke er det som alltid har kjennetegnet deg. Som fersking var det utrulig spennende og lærerikt å sitte ringside å bivåne dine lange og harde lynmatcher mot Tiller og de andre godingene. Etteranalysene var kjennetegnet av at der andre var skråsikre på bedømmelsen av stillingene var du nysgjerrig og stilte kritike spørsmål til etablerte oppfatninger.

  Jeg har hatt gleden av og frustrasjonen over å møte deg over brettet. Jeg har ved noen anledninger hatt gleden av å raske med meg et heldig poeng mot sterke spillere i lyn. Det har jeg aldri vært i nærheten av mot deg. Følelsen jeg satt med er rett og slett å bli kaldkvælt uten å skjønne hva jeg gjorde feil. Posisjonsspill kalles det.visst.

  Dine bravader har andre omtalt. Jeg vil bare minne om midiepartiet hvor du slo selveste Viktor-den grusomme-Kortcnoi.

  Ha en fin feiring!

  Gunnar

 14. Frank Henriksen sier:

  Hei igjen!

  Ja jeg har jo tidligere vært inne med gratulasjoner og en del dessverre skrivefeil i innlegget mitt? Beklager dette! Men det er jo etter at jeg skrev mine ord at jeg virkelig skjønner hvilken tid vi har mistet! Ser at både Simen Gunnar Stake og Willy å Øystein har vært inne å gitt sitt til å hylle Leif! Husker alle disse selvfølgelig! Spesiet Gunnar stake Larsen! Ja du var å er vel enda en livlig kar?Ja vi hadde våre diskusjoner Gunnar! Husker du?Tiden i selskapet på slutten av 70 tallet t begynnelsen av 80 tallet var fantastiske! Tiller Gausel ja hva hadde det væert uten dere? Bøckman ja beklager om jeg har glemt noen? Vel Steinar lindblom du er jo også med på lista! Og ikke for å såre noen Roar Elseth! Ja du husker sikkert? Fantastiske år! Men da dette dreier seg om å hylle en hedersmann i norsk sjakk Leif Ø. Så overlater jeg til andre å skrive slutten! Hilser til alle mine sjakk venner!

  • Leif Ø. sier:

   Hei Frank!
   Vi husker deg godt. Som teori- og diskoløve fra 70-tallet. Det var tider det! Du bidro til å skapte liv i klubben.
   Hyggelig å høre fra deg igjen etter så mange år. Du og en trønder ved navn Aune hadde teorikunnskaper som en IM, men spillestyrken var vel et stykke under.

 15. Frank Henriksen sier:

  Hei Leif!
  Hyggelig at du husker så godt! Ja teorikunnskapene var det ikke noe i vein med! Det var vel litt prestisje den gangen å være en teoriløve! Odd Ristesund og jeg hadde mange diskusjoner ang dette temaet! Da kunna man jo korrigere de som var bedere når de spilte dårlig i åpningen! ha ha ha! Vel det var mye mere artig å studere åpninger! Skulle jo ha studert like my midtspill å slutt spill selvfølgelig men det var så kjedelig! Men greide å karre meg t 1841 på det beste! Det holdt til å være klasse 1 spiller! Større ambisjoner hadde jeg vel ikke mulighet til å nå!Men det var jo stort å kjenne spillere som Paulsson Arne Vinje Erling Svein Ragnar Arne Zwaig og du Leif! Og noen få andre også da! Men det var vennskapet og trivselen i klubben og alt det som hadde med sjakk å gjøre som betydde mest! Ja vi skulle vel alle ønsket å stille klokken noen år tilbake!

 16. Atle G sier:

  Litt nostalgi til forrige taler: Zwaig var i klubben i dag. Han spilte noen kaffepartier med en junior og var ellers tilskuer til lynturneringen. Leffi og formann Trygstad var også til stede, men bare som tilskuere. Roar, derimot, spilte lyn som i gamle dager. Vi fikk også noen nye medlemmer. En god tirsdagskveld, med andre ord.

 17. Leif E sier:

  Nostalgi x2: En etter eget utsagn topptung Sverre Heim gjorde comeback i bedriftssjakken onsdag 11. januar med å vinne legende lett mot Ole Valaker. Partiet vil neppe noen gang se dagens lys på Nettavisens sjakksider.

 1. 5. januar, 2022

  […] sendte elskverdig direkte-link til artikkelen vår når «bursdagsbarnet» fylte 60 år. Portrettet står ikke tilbake for noe, og gir en fin og grundig innføring i et langt og ærerikt […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.