Rørende vakker avslutning av vinterlyn
Hvit: Kb1, bonde a2; Svart: bonde a3. Som svart kan du plassere kongen samt en ekstra springer eller løper hvor du vil – stillingen er uansett remis. I siste parti i siste omgang av vinterlyn var følgende brikker på brettet: Hvit: Kb1, bønder a2,b3,c4,d5; Svart: Kd3, bønder a3,b4,c5,d6. Som svart hadde jeg en ekstra offiser. Her vinner en springer eller hvitfeltet løper, men jeg hadde en svart løper på e5. Remis! Heldigvis kan sjakk fremdeles gi små estetiske gleder i hverdagen. Hvitspilleren var Anders Hobber. Med denne remisen delte vi seieren i siste vinterlyn. Jeg vant armageddon-partiet og sikkert også sammenlagt. Jeg regner MED – men dette har jeg ikke regnet PÅ – at Anders tok 2.plassen sammenlagt og at Eskil vant b-gruppa. Følg med på hjemmesida for info om en eventuell vårlyn-serie etter påske.
Virkelig rørende vakkert, Atle. Stormester Gufeld må snu seg i graven når en “ekstra” Kongeindiskløper ikke er nok til å avgjøre. Men i ekte OSS-ånd burde du jo spilt på tiden?
Vi spilte til patt, selvsagt 🙂 Anders hadde vel igjen 6 sekunder, mens jeg hadde 20. Det var først etterpå at vi fullt ut skjønte hva som hadde skjedd. Jeg kjente til remisstillingen med svartsfeltsløper og bøndene på a2 og a3, men jeg synes det er rart at man ikke formulerer følgende generelle læresetning: “med bønder på a2 og a3 (og hvit konge på b1), er stillingen remis uansett hvor den ekstra svarte offiseren står” (ihvertfall har ikke jeg hørt denne versjonen av læresetningen før). Noe å tenke på for de yngre (og eldre).
Med bønder på a2 og a3 er det vel remis også med hvitsfeltsløper, eller? (denne diskusjonen finner jeg langt mer interessant enn den avgiftsmessige behandling av bedekning av hopper i utlandet – for ordens skyld: avgiftsmessig håndteres dette som “bearbeiding av vare”)
ja, men det virkelig elegante er at det også er remis med springer (eller “hoppe”, som du kaller det). Altså remis med “lett offiser” tout court.